Europa pariaza pe turismul spatial

Europa pariaza pe turismul spatial

Consortiul spatial EADS Astrium prezinta la Paris prototipul navetei spatiale Phoenix.

Europa se va implica pentru prima oara in calatoriile spatiale cu echipaj uman, scrie „The Times”, in editia sa de duminica. EADS Astrium, cel mai mare constructor european de sateliti si rachete, este asteptat sa anunte saptamana aceasta un plan de transport spatial pentru turisti.

Firma va prezenta la Salonul aeronautic de la Paris detalii despre felul in care va transporta turisti intr-o scurta calatorie in afara atmosferei, cu 4.800 kilometri pe ora, si inapoi la sol.

Programul spatial european s-a rezumat pana acum doar la misiuni fara echipaj, cu toate ca astronauti europeni au zburat in spatiu in misiuni americane si ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezentarea navetei „este conceputa a fi o prima etapa dintr-un plan mai amplu de a transporta turisti pe orbita si chiar de a-i caza pe acestia intr-un hotel spatial”, a declarat un purtator de cuvant al EADS Astrium.

Desi britanicul Sir Richard Branson a demarat deja un proiect de dezvoltare a unei firme de turism spatial, planul sau utilizeaza tehnologie americana. EADS Astrium este un grup preponderent franco-german, cu fabrici in aproape toata Europa, in posesia caruia se afla si constructorul aerian Airbus.

Prototipul navetei Phoenix

EADS dezvolta de aproape sapte ani un tip de vehicul spatial reutilizabil, sub numele de cod Phoenix. Prototipul acestuia are lungimea de sapte metri, anvergura aripilor de 3,7 metri si o structura din aluminiu care cantareste putin peste o tona. Se crede ca acest prototip are o sesime din dimensiunile vehiculului final.

EADS Astrium intentioneaza sa transporte pasageri la o altitudine de aproximativ 96 de kilometri, de unde se poate vedea curbura Pamantului si unde turistii vor trai aproape sase minute in conditii de imponderabilitate, totul la un cost de circa 100.000 de lire sterline.