Europa nu e în poziția de a se plânge de ce face Trump
- Iuliu Vlădescu
- 16 februarie 2025, 20:27

Conducătorii din Europa care au refuzat să-și mărească cheltuielile militare, în ciuda avertismentelor repetate, nu prea au cum să obiecteze acum, scrie The Telegraph într-un editorial.
Europa, dezamăgită de rezultatele propriei delăsări
Președintele Donald Trump a anunțat că e dispus la negocieri cu Vladimir Putin privind un armistițiu în Ucraina, după o convorbire telefonică între cei doi.
Indicii privind conturul potențialului acord ne-a oferit deja secretarul american al apărării, Pete Hegseth, care a spus că aderarea la NATO nu e un „deznodământ realist” pentru Kiev, că frontierele țării din 2014 nu vor mai putea fi restabilite și că orice fel de garanții de securitate care-i vor fi oferite Ucrainei nu pot include și SUA.
Soluția va reprezenta o dezamăgire amară pentru mulți europeni, și nu încape îndoială că unele capitale vor primi cu indignare perspectiva ca viitorul continentului să fie decis fără participarea lor directă. Însă nu ar trebui să fie și surprinse.
Europenii nu fac nimic pentru a-și îmbunătăți apărarea
Sunt aproape trei ani de la invazia Rusiei și Europa continuă și acum să ezite când vine vorba să-și asigure propria apărare, aparent fericită că nota de plată a propriei siguranțe e achitată de contribuabilul american.

Întâlnirea dintre Donald Trump, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski la Notre Dame Sursa foto X
Și nici Regatul Unit nu e vreo excepție, renunțând la o parte din armament pentru a face economie și târguindu-se pe bugetul militar: să fie 2,7 sau 2,3% din PIB? Între timp, Moscova cheltuiește pe înarmare mai mult decât întreaga Europă la un loc.
Conducătorii din Europa care nu s-au înarmat nu au de ce să obiecteze
Conducătorii care au refuzat să-și mărească cheltuielile militare, în ciuda avertismentelor repetate, nu prea au cum să obiecteze acum.
Lecția e aceea că Europa trebuie să-și asume răspunderea pentru apărarea proprie și ar fi trebuit să fie învățată încă de atunci când Barack Obama nu și-a respectat propria linie roșie în Siria sau măcar atunci când Joe Biden a părut că-i dă undă verde Rusiei, atât timp cât n-ar fi fost vorba decât de o „incursiune minoră”.
Faptul că nu a făcut-o atunci e mult mai grăitor în privința eșecurile repetate ale Europei decât a oricărei perfidii de care ar putea fi acuzat Washingtonul.
(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)