Nici criza financiară, nici tentativele dreptei parlamentare europene nu au putut atenua hotărârea majorităţii deputaţilor europeni: comisia de mediu a Parlamentului a adoptat ieri, la Bruxelles, trei dintre principalele dispoziţii ale planului de luptă împotriva încălzirii globale, informează Le Monde.
Aceste dispoziţii, care se lovesc de opoziţia mai multor state membre, vor face obiectul unei negocieri cu guvernele celor 27 de state membre înainte de a fi supuse, în decembrie, votului Parlamentului în plen. Ele vizează reducerea cu 20% a emisiilor de gaz cu efect seră până în 2020, conform obiectivului pe care şi l-a fixat Uniunea Europeană.
O a patra măsură, privind energiile alternative în consumul european până în 2020, a fost aprobată de către comisia industriei pe 11 septembrie. Industriaşii sunt marii perdanţi ai acestui vot.
Textul despre schimbarea cotelor este cel care a suscitat cele mai multe controverse. Conform mecanismului care este în vigoare acum, întreprinderilor le sunt alocate "drepturi de a polua".
Dacă ele nu ating pragul autorizat, ele pot revinde drepturile nonutilizate. Dacă depăşesc pragul, ele pot cunmpăra drepturi suplimentare. Alocările iniţiale sunt gratuite.
Principala inovaţie a proiectului este de a integra aceste alocări într-un sistem de licitaţii, începând cu 2013.
Această perspectivă îi nelinişteşte pe industraişi, care se tem că o astfel de schimbare apasă asupra costurilor şi competitivităţii întreprinderilor.
Raportul parlamentarului Avril Doyle a fost aprobat cu 44 de voturi, 20 contra, şi o abţinere.
Ea a recunoscut că bătălia pentru a obţine acordul statelor membre va fi grea.
Întrebată în legătură cu riscul de a impune costuri noi industrei în momentul în care climatul economic e dificil, ea a estimat că lipsa de acţiune vizavi de schimbarea climei va antrena costuri şi mai mari.
"Nu putem aştepta ca economiile să îşi revină pentru a acţiona asupra chimbării climatice", a declarat ea.