Evenimentul Zilei > Actualitate > Euronavetistii se intorc cu miile la lucru

Euronavetistii se intorc cu miile la lucru

Iarna grea, instalata in sudul Romaniei, a lasat Cenadul fara trafic la frontiera si a aglomerat punctele de trecere ale frontierei din judetul Arad.

Dupa ce au petrecut sarbatorile de iarna acasa, romanii care muncesc in strainatate se intorc acum la locurile de munca, iar frontiera de vest s-a aglomerat mult in week-end-ul trecut.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei de Frontiera Arad, comisar-sef Florin Oprisa, de vineri seara pana duminica dimineata, prin punctele de trecere a frontierei din judetul Arad au iesit din tara in jur de 63.000 de cetateni romani, dintre care, majoritatea, adica peste 46.000 numai prin punctul de trecere a frontierei Nadlac, 12.000 de romani pe la Turnu, iar ceilalti au tranzitat pe la Varsand sau Curtici”.

Florin Oprisa a mai declarat ca „in week-end traficul pe la Nadlac a crescut de 4-5 ori”. Pentru ca atunci cand e nevoie se lucreaza si pe cinci benzi de iesire din tara, oamenii nu au asteptat mai mult de 5-10 minute. Cel mai mare timp de asteptare a fost vineri noapte, cand unii soferi au avut de stat si 25 de minute ca sa treaca frontiera.

Cenadul, aglomerat si nu prea

Exceptand ziua de ieri, la Vama Cenad s-a aglomerat in acest sfarsit de saptamanii trecute. Traficul a crescut pe directia iesirii din tara fata de o zi normala, aproximativ 3.400 de timisoreni intorcandu-se la munca in strainatate in 24 de ore.

Prin urmare, sambata, politistii de frontiera romani si maghiari au lucrat pe trei benzi la iesirea din tara, pentru a nu-i lasa pe oameni sa astepte. „Aproximativ 3.400 de persoane au fost pe sensul de iesire sambata. E vorba, in principal, de romani care se intorc acasa, in strainatate”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Timis, Ciprian Gaic.

Experienta

„Italienii“ si „spaniolii“ s-au intors fara sarmale

Primii care au iesit din tara sunt romanii care muncesc in Spania si Italia, urmati de cei care lucreaza in Germania si Austria, care au plecat mai tarziu din tara.

Dupa experienta de anul trecut, cand vamesii maghiari i-au pus pe romani sa arunce la gunoi mancarea traditionala luata din tara, cei mai multi oameni au spus ca in acest an nu au mai luat cu ei bucatele specifice sarbatorilor de iarna, preparate acasa. Sunt insa si care au sperat sa aiba noroc si sa ajunga cu carnea de porc, piftia, carnatul si sarmalele la casa din strainatate. Un roman declarase chiar ca avea printre bagaje o jumatate de porc.

Avantaj Nadlac

Aproape de autostrada

Desi controlul se face doar in partea maghiara, adica la Nagylak, coada de masini ajungea, sambata, pana pe partea romaneasca. Oamenii insa au avut noroc: de cand Romania a intrat in UE controlul e foarte rapid si se prezinta documentele. Aglomeratia de la Nadlac se explica prin faptul ca nu departe de aici se poate intra pe autostrada.

Pe de alta parte, romanii din celelate zone au ajuns sa iasa din tara prin judetul Arad din cauza iernii grele instalate in judetele din sud. Cei mai multi au evitat drumurile din Oltenia (Dolj si Mehedinti) si Caras-Severin de teama sa nu ramana impotmoliti in zapada, astfel ca au urmat traseele dinspre centrul tarii, unde iarna nu a facut asa ravagii.

Cenad

Doar 400 de oameni la punctul de frontiera din Timis

Duminica prin PTF Cenad trecusera pana la orele pranzului circa 400 de oameni. Politistii de frontiera lucrau, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, pe un singur sens de mers, pur si simplu pentru ca nu ar fi avut de lucru daca ar mai fi deschis si altele. Niciunul dintre responsabilii Frontierei nu a putut oferi o explicatie vizavi de traficul redus, avand in vedere ca inainte de Craciun, cand euronavetistii au venit acasa de sarbatori, acestia au intrat in tara cu miile pe zi.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: