Eurobarometru: 74 % dintre europeni consideră corupția o problemă majoră în țara lor
- Simona Mătieș
- 15 februarie 2012, 20:50
Corupția rămâne o problemă majoră în țările Uniunii Europene, ba chiar a crescut în ultimii trei ani, conform sondajului Eurobarometru, dat astăzi publicității de Comisia Europeană.
Potrivit unui comunicat remis EVZ, din datele obținute în urma sondajului reiese că aproape trei sferturi dintre europeni continuă să considere corupția drept o problemă gravă și sunt de părere că ea este prezentă la toate nivelurile de guvernare. Opt procente din respondenți afirmă că li s-a cerut sau sugerat să dea mită în ultimul an.
"Corupția este o boală care distruge o țară din interior, subminând încrederea în instituțiile democratice, erodând responsabilitatea conducerii politice și făcând jocul grupărilor de criminalitate organizată. Corupția nu poate fi combătută cu succes decât dacă există voință și angajament la toate nivelurile de guvernare și de decizie”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.
Sondajul Eurobarometru a fost realizat în cele 27 de state membre ale UE în septembrie 2011. Potrivit concluziilor sondajului, 74 % dintre locuitorii UE consideră corupția ca fiind o problemă majoră în țara lor, iar 47 % cred că nivelul corupției din țara lor a crescut în ultimii trei ani. Majoritatea europenilor consideră că instituțiile locale (76 %), regionale (75 %) și naționale (79 %) sunt atinse de corupție. Mita, obişnuinţă în sistemul public Europenii consideră că mita și abuzul de putere sunt fenomene întâlnite în toate sferele serviciilor publice. Cel mai probabil să fie implicați în astfel de activități sunt politicienii naționali (57 %) și funcționarii responsabili de atribuirea contractelor în cadrul licitațiilor publice (47 %).
În opinia a 40 % dintre europeni, o relație prea strânsă între mediul de afaceri și politică favorizează corupția. Alţi factori sunt: care lipsa de acțiune din partea politicienilor (36 %) și lipsa de transparență în cheltuirea fondurilor publice (33 %). Cea mai mare parte (68 %) nu consideră că există suficientă transparență și control în privinţa finanțării partidelor politice. Corupţia, inevitabilă
Majoritatea europenilor (70 %) sunt de părere că fenomenul corupției este inevitabil și că a existat dintotdeauna. Doi din trei europeni (67 %) consideră corupția ca făcând parte din cultura de afaceri a țării lor. Totuşi, majoritatea europenilor (67 %) spun că nu sunt afectați personal de corupție, în viața de zi cu zi, doar 29 % afirmă că sunt afectați personal. Cei care spun că li s-a cerut sau sugerat să dea mită în cursul anului trecut sunt doar 8 % dintre cei chestionaţi.
Confruntați cu un caz de corupție, europenii înclină cel mai mult să aibă încredere în poliție (42 %) și în sistemul judiciar (41 %) și cel mai puțin în reprezentanții politici (6 %), pentru găsirea unei soluții.