Euroasig, falimentată de "bumerangul" Rafo

Euroasig, falimentată de "bumerangul" Rafo

Firma de asigurări Euroasig, parte a grupului Balkan Petroleum (BkP), controlat de omul de afaceri Marian Iancu, a intrat în procedura de faliment, după ce, în ultimele patru luni, nu a reuşit să-şi redreseze situaţia financiară.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis că Euroasig este insolventă, pasul următor fiind acela de declanşare a falimentului. După ce s-a hotărât retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii, CSA a obligat Euroasig să ia toate măsurile pentru a-şi anunţa asiguraţii să-şi rezilieze contractele încheiate cu aceasta.

Cei care au poliţe de asigurare la Euroasig au dreptul să-şi recupereze de la Fondul de Garantare primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul rezilierii şi cel al expirării duratei lor de valabilitate. Reglementatorul i-a impus societăţii să-i predea Fondului de Garantare evidenţele complete ale dosarelor de daună împreună cu cele tehnico-operative şi contabile aferente dosarelor.

Curtată de mulţi, dar „sechestrată“ Deşi acţiunile companiei au fost dorite de mai mulţi investitori din Franţa, Israel şi România, transferul acestora a fost practic imposibil din cauză că există un sechestru asigurător asupra titlurilor Euroasig. Acţiunile au fost blocate de acţionarul majoritar într-un proces cu Rafo. Rafinăria din Oneşti a fost deţinută până în urmă cu doi ani chiar de către grupul condus de Marian Iancu. Conform informaţiilor furnizate de Euroasig către CSA, la sfârşitul lunii septembrie, firma avea în evidenţă 1.977 de dosare de daune nelichidate, din care 1.731 erau pentru asigurări de mijloace de transport terestru (dar nu feroviare).   Pentru toate aceste dosare se constituiseră rezerve de daună de peste 4,6 milioane de lei. Societatea deţinea, la aceeaşi dată, o cotă totală de piaţă de 0,18% în funcţie de primele brute subscrise şi avea în portofoliu 16.813 contracte de asigurare în vigoare.

SANCŢIUNE

Unita, oprită temporar din funcţionare   Nu cu mult timp în urmă, o altă companie, Unita Viena Insurance Group, a fost sancţionată de CSA, interzicându-i-se temporar să funcţioneze deoarece nu a anunţat anumite schimbări ale acţionariatului. „Această decizie a fost luată în urma constatării faptului că noii acţionari ai societăţii, Uniqa International Beteiligungs - Verwaltungs GmbH şi Uniqa International Versicherungs Holding GmbH, nu au solicitat şi obţinut aprobarea CSA, conform legislaţiei în vigoare“, se arăta într-un comunicat al comisiei. Totodată, s-a constatat că, pe 3 noiembrie, noii acţionari au numit noi membri ai Consiliului de Supraveghere şi i-au revocat pe cei existenţi.

Ne puteți urmări și pe Google News