Cercetătorii de la Observatorul Vulcanic din Hawaii declarau, miercuri, că pietrele masive căzătoare și lava prinsă în interiorul muntelui ar putea conduce la lansarea unor „roci balistice” de până la 10 tone, conform Live Science.

Lava din apropiere de summitul vulcanic se scurge, lăsând loc unei posibile explozii gazoase care ar putea avea efecte tragice, spun specialiștii.

Vulcanul Kilauea de pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii a erupt săptămâna trecută, joi, forţând locuitorii dintr-un cartier rezidențial să îşi părăsească casele. Aceste eveniment major vine după mai multe seisme care s-au produs în zonă în ultimele zile.      

Erupţia a avut loc după ce în ultimele două zile pe insulă s-au produs o serie de cutremure, printre care unul cu magnitudinea 5 la ora 10.30 a.m., a informat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (U.S. Geological Survey – USGS).

Circa 10.000 de persoane au primit ordin de evacuare după ce responsabili de la Protecţia Civilă au raportat că „vapori şi lavă au ieşit printr-o fisură în zona Mohala Street”