Evenimentul Zilei > Actualitate > Eragon, stapanul dragonilor
Eragon, stapanul dragonilor

Eragon, stapanul dragonilor

Jeremy Irons si John Malkovich interpreteaza Binele si Raul in recenta pelicula SF "Eragon".

Asemanat trilogiei „Stapanul inelelor”, filmul este ecranizarea romanului omonim al tanarului scriitor american Christopher Paolini.

Pelicula „Eragon” este povestea fantastica a unui baiat (Edward Speelers) care, dintr-un orfan sarac, devine un cavaler care trebuie sa se lupte cu fortele malefice. Ajutat de mentorul sau, Brom (Jeremy Irons), si de dragonul Saphira (voce – Rachel Weisz), Eragon porneste intr-o aventura care nu poate avea decat un castigator – binele sau raul.

O poveste despre valori

Eragon traieste intr-o lume diferita – regiunea numita Alagaesia, pe care oamenii o impart cu vietati ireale si unde magia este ceva normal. Intr-o zi, plimbandu-se prin padurea din apropierea casei, baiatul gaseste un obiect ce pare a fi o piatra pretioasa. Bucuros de descoperirea lui, Eragon este luat prin surprindere cand obiectul respectiv se dovedeste a fi un ou de dragon, unicul supravietuitor al speciei. Din acel moment, destinul tanarului se schimba pentru totdeauna, el fiind „ales” sa salveze Alagaesia de fortele raului, reprezentate de tirania regelui Galbatorix (John Malkovich) si a creaturilor aflate sub puterea lui.

Intalnirea cu Saphira il transforma pe Eragon in noul „Dragon Raider”, cel care are misiunea de a-si salva poporul de cruzimea regelui si a vrajitorului sau, Durza (Robert Carlyle). Ajutat de creatura simpatica si de mentorul sau, Brom, tanarul trebuie sa gaseasca o cale de a invinge raul.

In calatoria lor, cei trei o elibereaza pe frumoasa Arya (Sienna Guillory), printesa din Ellesmera, inca una dintre victimele lui Galbatorix. Impreuna, ei urmaresc sa indeplineasca un scop nobil, care le va pune la incercare simtul responsabilitatii, onoarea si devotamentul fata de semeni.

Roman scris la 15 ani

Christopher Paolini, autorul cartii care sta la baza acestui film, a marturisit ca atunci cand s-a apucat de el avea doar 15 ani. Desi nu s-a gandit niciodata sa-l publice, „Eragon” a fost un adevarat succes, datorat in mare parte si efortului parintilor lui Christopher, care au finantat in intregime publicarea acestuia, in 2002. Paolini a spus ca a vrut sa scrie un roman asa cum si-ar fi dorit sa citeasca.

Se poate spune ca realizarea lui Paolini a fost un adevarat succes, intrucat a inspirat atat filmul, cat si jocul video cu acelasi nume. Multi sustin ca principala sursa de inspiratie a tanarului scriitor o reprezinta trilogia lui Tolkien, „Stapanul Inelelor”. Din acest motiv, criticii sustin ca se asteapta ca fanii acesteia sa indrageasca si povestea lui Christopher.

Veterani si debutanti

„Eragon” i-a reunit in aceasta productie pe doi dintre cei mai apreciati actori ai Hollywoodului – Jeremy Irons si John Malkovich. Pe de alta parte, filmul a oferit o sansa de afirmare atat pentru regizorul Stefen Fangmeier, aflat la primul sau proiect cinematografic, cat si pentru tanarul actor britanic Edward Speelers, aflat la cel dintai rol al carierei sale.

Initial, pelicula ar fi trebuit sa-i aiba in distributie pe Ian McKellen („Gandalf” din „Stapanul Inelelor”) sau Patrick Stewart in rolul lui Brom, insa acestia erau implicati deja in filmarile pentru „X-Men: The Last Stand”. Elijah Wood si Shia LaBoeuf au fost si ei pe lista potentialilor actori care sa-l interpreteze pe Eragon, dar producatorii l-au ales pe Alex Pettyfer. Acesta a refuzat insa rolul, care i-a revenit in cele din urma debutantului Speelers. Filmat in Ungaria, „Eragon” a beneficiat si de o scurta aparitie a cantaretei engleze Joss Stone, in rolul vrajitoarei Angela.

Premiera

Unde ruleaza

Astazi puteti viziona „Eragon” la urmatoarele cinematografe:

Bucuresti:
Movieplex Cinema: 14.15, 19.00, 21.30.
Hollywood Multiplex: 12.00, 16.45, 19.00, 21.15.
City Cinema: 12.30, 14.45, 17.15, 20.00, 22.15.
Glendale Studio: 12.00, 15.00, 18.00, 21.00.

Arad:
Dacia: 11.00, 13.30, 16.00, 18.30, 21.00.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: