Invalidaţi de Curtea Constituţională, magistraţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea au înaintat o petiţie preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, prin care solicită amânarea rediscutării validării candidaturilor lor pentru funcţiile de membri ai CSM, până ce instanţele de drept comun se vor pronunţa referitor la acest aspect. Motivul invocat de cei trei: Senatul să aştepte până ce candidatura lui Dan Lupaşcu, contestată anterior la Tribunalul Bucureşti, să fie soluţionată definitiv şi irevocabil de către instanţele de drept comun.

Candidatura lui Lupaşcu a fost contestată la Tribunalul Bucureşti de judecătorul Dana Gârbovan. Ulterior, Dan Lupaşcu a contestat decizia tribunalului la Curtea de Apel Bucureşti. Asta pentru ca, până la urmă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să strămute litigiul la Curtea de Apel Constanţa, care judecă, în prezent, contestaţia iniţială a Danei Gârbovan.

Cei trei magistraţi mai cer Senatului ca, în cazul în care va relua, totuşi, în discuţie, validarea membrilor aleşi ai CSM "să aveţi în vedere faptul că pretinsa nelegalitate a candidaturilor noastre (…) este o problemă de fond, cenzurabilă exclusiv pe calea acţiunii în justiţie, care excede competenţei Senatului, formând obiectul judecăţii în dosarele sus-mentionate".

În petiţie se mai menţionează că Dan Lupaşcu a contestat, în cadrul procesului de la Curtea de Apel Constanţa, constituţionalitatea prevederii conform căreia durata mandatului membrilor CSM este de şase ani: "Urmează ca instanţa constituţională să analizeze această excepţie de neconstituţionalitate, asupra căreia nu s-a mai pronunţat până în prezent".

Ministrul justiţiei îi acuză de cinism

Situaţia nou creată a generat o reacţie vehementă din partea ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu: "Petiţia încearcă să creeze o nouă situaţie de blocaj, prin ignorarea obligativităţii deciziilor Curţii Constituţionale. Modul cinic în care se încearcă exploatarea unor eventuale portiţe pro cedurale pentru o cauză devenită nedreaptă prin decizia CCR, creează impresia punerii intereselor personale devenite nelegitime în contra intereselor sistemului judiciar".

Ministrul justiţiei le-a recomandat celor trei magistraţi "pasul înapoi", apreciind că ar fi "o atitudine generoasă, altruistă şi o recunoaştere a unor principii pe care altminteri le-au afirmat frecvent, cum ar fi acela potrivit căruia hotărârile se execută, nu se discută, principiu susţinut vehement de doamna judecător Bărbulescu în timpul mandatului de preşedinte CSM".

Cătălin Predoiu a concluzionat că "este inacceptabil jocul cu soarta sistemului judiciar şi a raportului de ţară pentru interese personale".