SUBVENŢII NEAPROBATE. Autorităţile române vor să aplice legea privind ajutoarele de stat pentru energie regenerabilă fără să aştepte un răspuns favorabil de la executivul european.
Noua lege privind promovarea energiei din surse regenerabile, intrată în vigoare în luna noiembrie, are nevoie de avizul instituţiei de concurenţă a Comisiei Europene (CE) pentru a fi aplicată, întrucât implică un ajutor de stat pe care îl primesc investitorii. Deşi, în punctul de vedere trimis Parlamentului României în momentul dezbaterii acestei legi guvernul arată explicit acest lucru, autorităţile s-au întors la 180 de grade şi spun că nu are rost să mai aştepte un aviz de la Comisia UE.
„Nu e obligatoriu să aşteptăm răspunsul Comisiei pentru a aplica actul normativ. Dacă, ulterior aplicării legii, apare un element care nu este favorabil, vom revizui legislaţia şi vom recurge la recuperarea banilor care s-au dat în plus“, ne-a declarat Nicolae Opriş, preşedinte interimar al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Această intenţie vine după ce guvernul „s-a ars“ cu suspendarea taxei de poluare la autoturismele noi, măsură anunţată că va intra în vigoare de la 1 decembrie, termen amânat însă până la 15 decembrie din lipsa avizului UE.
Fără sprijinul guvernului
Executivul a dat aviz negativ propunerii legislative care a stat la baza acestui act normativ, iniţiat de opt parlamentari, printre care social-democraţii Mircea Geoană şi Iulian Iancu. Unul dintre motivele invocate de cabinetul Tăriceanu este faptul că legislaţia comunitară din domeniu va fi modificată în curând de noile propuneri ale Comisiei Europene, ceea ce va schimba şi prevederile naţionale, inclusiv noua lege.
Mai mult, există deja o hotărâre de guvern pentru promovarea energiei regenerabile, iniţiată de ANRE şi aprobată de guvern în vară, dar care nu a fost pusă în aplicare în aşteptarea verdictului Concurenţei de la Bruxelles. Totodată, deşi actul normativ prevede că, pentru promovarea energiei verzi se merge fie pe varianta certificatelor verzi, fie pe cea a preţului fix, textul legii dezvoltă doar modul de aplicare a primei variante.
ANRE: legile nu se discută
În prezent, producătorii de energie verde primesc un certificat verde pentru fiecare megawattoră (MWh) livrat în reţea. Noua lege suplimentează numărul acestor documente pentru utilizatorii unor resurse. Astfel, producătorii care deţin microhidrocentrale de până la 1 MW primesc două certificate pentru un MWh introdus în sistemul energetic naţional, la fel şi investitorii în centralele eoliene, până în 2015. Cei care utilizează biomasa, biogazul, deşeurile şi energia geotermală primesc câte 3 certificate, în timp ce pentru cea solară se alocă 4 certificate verzi. De asemenea, cotele obligatorii de furnizare a energiei verzi sunt extinse până după 2020, legislaţia din prezent oprindu-se la 2012.
Guvernul mai susţine că preţul energiei verzi ar creşte foarte mult odată cu alocarea unui număr atât de mare de certificate. În hotărârea de guvern din vară, promovată de ANRE, alocarea era moderată, acordând trei certificate doar instalaţiilor solare. Totuşi, ANRE pare să fi devenit susţinător al legii care contramandează eforturile sale. Întrebat dacă parlamentul a cerut părerea reglementatorului când a dezbătut proiectul de lege, Opriş a arătat că ANRE a trimis legislativului punctul său de vedere. „Nu discutăm legea, o aplicăm“, a subliniat Opriş.