Evenimentul Zilei > Social > Emily Blunt: „Baletul nu a fost vreodată în cărţi”
Emily Blunt: „Baletul nu a fost vreodată în cărţi”

Emily Blunt: „Baletul nu a fost vreodată în cărţi”

EXCLUSIV. Nu se pricepea la dans, dar s-a antrenat intensiv pentru "Gardienii destinului". Emily Blunt a explicat într-un interviu pentru EVZ cum a făcut tranziţia la poante, de ce a jucat o persoană alergică la intimitate şi motivul pentru care compară regizorul cu un burete.

De astăzi poate fi văzut în România, în regim de avanpremieră, debutul în lungmetraj al lui George Nolfi (scenarist al blockbusterului "Ocean’s Twelve" şi co-scenarist al altui blockbuster, "The Bourne Ultimatum"), distribuit la noi de RoImage.

Matt Damon este protagonistul thrillerului "Gardienii destinului", în rolul ambiţiosului politician David Norris care, tocmai când e pe cale să câştige un fotoliu în Senatul Statelor Unite, o întâlneşte pe frumoasa Elise Sellas (Emily Blunt), o balerină de care se îndrăgosteşte până peste cap.

Pentru că i se oferă şansa să arunce o privire în propriul său viitor, David înţelege că ceea ce vede acolo nu e deloc ceea ce-şi doreşte el. Aşa că decide să meargă împotriva destinului. Pentru aceasta, însă, va avea de luptat cu nişte agenţi misterioşi care tot încearcă să-l despartă de femeia cu care vrea să-şi petreacă restul vieţii. David află că aceşti agenţi sunt angajaţi de o agenţie mai puţin obişnuită – e vorba de Agenţia Destinului, care aruncă în luptă toate armele de care dispun pentru a-l împiedica pe David să aleagă în viaţă alt drum decât cel care îi fusese predestinat.

Confruntat cu piedici extrem de greu de trecut, David va trebui la un moment dat să aleagă: va accepta, oare, să renunţe la luptă şi să urmeze calea care îi fusese predestinată său va risca totul pentru a învinge soarta şi pentru a rămâne împreună cu iubirea vieţii lui?

Actriţa din rolul principal al "Gardienilor destinului" a vorbit pentru EVZ despre ce a intimidat-o la realizarea acestui lungmetraj.

EVZ: Cum ai obţinut rolul balerinei Elise Sellas?
Emily Blunt:
Iniţial, a fost aproape imposibil să mă întâlnesc cu regizorul George Nolfi pentru că dădea probe exclusiv cu dansatoare. Într-un final, la şase săptămâni după ce citisem scenariul, am auzit că începuse să ducă tratative cu actriţe, dar atunci când ne-am văzut faţă în faţă a făcut totul ca să îmi fie clar că dacă aveam să o interpretez pe Elise Sellas, va trebui să mă antrenez din greu. Apoi am dat o probă filmată cu Matt Damon şi am căpătat rolul!

Aveai cât de cât experienţă în ceea ce priveşte dansul?
Baletul nu a fost vreodată în cărţi în ceea mă priveşte. Nu aveam nici un fel de experienţă în domeniu, aşa că am găsit întreaga experienţă foarte intimidantă.

Cine te-a ajutat?

M-am antrenat cu o companie de dans modern revoluţionară numită Cedar Lake, care este extraordinară. M-a ajutat foarte mult faptul că eram tratată cu drag, dar şi cu duritate, de către o companie legitimă, ai cărei membri nu doreau ca o actriţă să reprezinte greşit activităţile şi eforturile lor. Înainte să îmi dau seama ce se întâmpla, filmam toate scenele. Este o experienţă uimitoare să faci ceva foarte prost la început, iar apoi să începi să faci acel lucru firesc încet-încet.

Ce ai aflat nou despre stilul lor de viaţă?

Că dansatorii profesionişti trăiesc şi respiră dans. Asta e identitatea lor. În această trupă de balet, există o adunătură eclectică de oameni din toată lumea. Eram înconjurată zilnic de ei şi chiar m-au ajutat să îmi dau seama cine este Elise de fapt.

Cine e Elise Sellas din punctul tău de vedere?
O femeie independentă şi foarte sigură pe sine. Trece prin viaţă respingând orice formă de intimitate până când îl cunoaşte pe David Norris.

Ce vede la el?

O intrigă din primul moment. David nu este şocat sau intimidat de Elise. Par să aibă un fel de limbaj secret instantaneu. Cred într-adevăr că se îndrăgostesc unul de celălalt în acea baie în care se întâlnesc pentru prima dată.

Crezi în dragostea la prima vedere?

Da, cred în dragostea la prima vedere. Sunt convinsă că poţi avea o legătură instantanee cu cineva căruia nu vrei cu disperare să îi dai drumul. Nu sunt sigură că aş numi asta dragoste la prima vedere, dar cred că o astfel de conexiune se poate forma în viaţa reală.

Cum schimbă David viaţa lui Elise?

Înainte să se cunoască, dansul definea identitatea ei, chiar şi în proprii ei ochi. Nu cred că Elise este cineva care lasă oamenii să se apropie de ea. Când apare David, faptul că este atât de atrasă de el o surprinde. David umple ceva din viaţa ei care îi lipsea cu adevărat.

Cât de important este umorul în relaţia dintre ei?

Cred că este extrem de important şi că foarte mult din relaţia lor se bazează pe un simţ al umorului comun. Multă din chimia dintre mine şi Matt Damon a fost creată prin umor. Ne facem unul pe celălalt să râdem în hohote şi asta s-a transpus în scenele din film. Vrei ca publicul să fie fermecat de cuplul format de David şi Elise.

Aţi improvizat împreună cu Matt Damon pe platourile de filmare?

A fost de mare ajutor faptul că George (Nolfi, regizorul – n.r.) nu ţinea cu tot dinadinsul la scenariul scris de el şi ne-a lăsat să improvizăm. Ne permitea să ne jucăm cu dialogurile şi să "întindem" scenele până vedeam ce altceva puteam găsi în interiorul lor. Iar George este dispus să rescrie orice instantaneu, ceea ce e minunat.

"Gardienii destinului" marchează debutul regizoral al lui George Nolfi.

Ştiam că este un scenarist fantastic. E greu de crezut că acesta este primul lui film în calitate de regizor. Cea mai mare calitate a lui este faptul că e un colaborator. Prietenia mai veche dintre el şi Matt a fost de mare ajutor pentru că era foarte deschis la ideile lui. Ai multe de învăţat când regizezi un lungmetraj pentru prima dată, cu atât mai mult cu cât te afli de obicei pe un platou pe care echipa de filmare are mult mai multă experienţă. George era ca un burete care aspira toată acea experienţă. Era mai mult decât dispus să înveţe, dar avea şi o viziune foarte clară despre ce voia să fie filmul. După părerea mea, este un regizor care are în faţă un viitor de zile mari.

"Gardienii destinului" are un look unic.

Am fost foarte norocoşi să avem un director de imagine deţinător de Oscar ca John Toll. I-a dat filmului un look minunat, realist. Filmul este realmente o scrisoare de dragoste adresată New York-ului.

Ai spune că oraşul este unul dintre personajele lungmetrajului?

Da. Cred că a fost esenţial ca filmările să aibă loc în New York. I-a dat filmului o latură dinamică, un anume ritm. Există ceva ameninţător şi abraziv în legătură cu clădirile care apar în film şi sunt conectate cu prezenţa Agenţiei.

A fost o provocare filmarea pe străzile oraşului?

Pentru mine, a fost epuizantă. Dar întreaga experienţă a compensat asta cu vârf şi îndesat.

Cum ţi s-a părut filmul când ai văzut varianta finală?

Mi-a plăcut le nebunie! Mi-a plăcut opoziţia dintre destin şi liber arbitru şi faptul că rolul Agenţiei nu a fost tratat de George într-un fel extrem de apăsător, ci cu simplitate. Ce mi-aş dori cu adevărat să aud de la spectatorii filmului este că îşi doreau sincer ca acest cuplu să reuşească să îşi păstreze coeziunea.

Care este opinia dv. apropo de rolul pe care opoziţia dintre destin şi liber arbitru îl joacă în vieţile noastre?

Cred că le-am simţit pe ambele pe pielea mea. Alegerile pe care le faci sunt esenţiale, dar ai nevoie şi de ceva noroc şi magie.

"Gardienii destinului" este până la urmă o poveste de dragoste.

Este o perspectivă nouă asupra unei poveşti de dragoste. Asta mi-a sărit în ochi prima dată când am citit scenariul. Mi s-a părut unic. Cred că David şi Elise, înainte să se cunoască, se simţeau abandonaţi şi neîmpliniţi. Apoi găsesc dragostea adevărată în câteva momente şi nu se compară cu nimic din ce au trăit înainte cu alţi parteneri.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/RUx7EhmuxIY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"M-a ajutat foarte mult faptul că eram tratată cu drag, dar şi cu duritate, de către o companie legitimă, ai cărei membri nu doreau ca o actriţă să reprezinte greşit activităţile şi eforturile lor"

EMILY BLUNT, actriţă