Evenimentul Zilei > Horoscop > Elon Musk are un contract de peste zece miliarde de dolari cu armata. Taurii au o zi ce pare frumoasă, Fecioarele, realizări mici, dar pline de bucurii │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
Elon Musk are un contract de peste zece miliarde de dolari cu armata. Taurii au o zi ce pare frumoasă, Fecioarele, realizări mici, dar pline de bucurii  │  Horoscopul lui Dom’ Profesor

Elon Musk are un contract de peste zece miliarde de dolari cu armata. Taurii au o zi ce pare frumoasă, Fecioarele, realizări mici, dar pline de bucurii │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Luni dimineață SpaceX a lansat de la Cape Canaveral un misterios satelit spion. Racheta purtătoare s-a reîntors la punctul prestabilit și va putea fi reutilizată la viitoarele lansări. Elon Musk a comentat, în timp real, cu imagini video, momentele lansării, pe contul lui de Twitter. Părea extrem de încântat!

 

 

 

 

HOROSCOP   Pe 3 mai s-au născut: Nicolo Machiavelli, Sir George Paget Thomson, Sugar Ray Robinson, Francois Coty, Henry Fielding, Golda Meir, John Speke, Engelbert Humbertinck, Dodie Smith (”101 dalmațieni”, 1956) Vera Ceaslavska, George Constantin, Eugenia Cioculescu, Mihai Vladimir Zamfirescu.

 

O zi de muncă obişnuită – în calendarul creștin-ortodox fix, sunt Sfinții: Irodion de la Lainici, un român, Timotei, soția sa Mavra, Diodor, Rodopian, diaconul și Teodosie. Nicio notă în ”Kalendarul” vechi, antic. Dezlegare la pește.

 

Astăzi este "Ziua mondială a libertăţii presei"; a fost hotărâtă de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, la propunerea Conferinţei generale a UNESCO din 15.X.1991; marchează semnarea, la 3.V.1991 a "Declaraţiei de la Windhoek" (Africa de Sud), care sublinia că "o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice". Sursă: RADOR

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți la SpaceX s-a băut șampanie!

 

Luni, 1 mai, la ora locală 07:16, SpaceX a lansat din Florida, de la Cape Canaveral, de pe astrodromul ”Kennedy Space Centre”, de la rampa 39A, o rachetă reutilizabilă Falcon 9 care a pus pe o orbită joasă un satelit. Nimic special, ați spune domniile voastre! Este a 34-a lansare reușită pentru SpaceX și atâta tot. Rutină. Da și nu.

 

De data aceasta proprietarul satelitului pus pe orbită este DOD, Department of Defense. Satelitul, numit NROL-76 aparține unei agenții foarte discrete și misterioase, pun pariu că nu ați auzit de ea până acum: National Reconnaissance Office. Sursele mele spun că satelitul este foarte mare și greu și de aceea a fost lansat singur, de obicei SpaceX face lansări multiple. Tot sursele mele s-au declarat surprinse de modul cum militarii au preluat sau dublat lansarea, de parcă lucraseră cu aparatura SpaceX de când lumea. Totul foarte politicos și zâmbitor, dar ferm și hush-hush.

 

Militarii au amânat lansarea cu o zi, ca să mai verifice a mia oară toate componentele. Ce o fi în satelitul NROL-76, de este așa de prețios, numai bunul Dumnezeu știe și generalul John ”Jay” Raymond șeful ”US Space Command”. După lansare a declarat: "I would be comfortable if we were to fly on a reused booster. They've proven they can do it."

 

Interfața cu presa, de la NRO, o tocilară pe nume Karen Furgerson a făcut puțină lumină în hățișul relațiilor dintre diferitele agenții federale și companii particulare. Astfel a reieșit că ”Ball Aerospace” care este ”NRO Launch Services Integrator” a comandat SpaceX lansarea Falcon 9, costurile fiind în sarcina NRO. Are toată lumea o pâine albă, doar sunt bani publici! Cât despre satelit, a spus că este mare și greu. Atât!

 

Elon Musk de mult urmărea contractele cu militarii. De peste zece ani de zile, la lansările spațiale de sateliți spioni era abonată ULA, United Launch Alliance, formată din Lockheed-Martin și Boeing. Se spune că ULA a încasat de la federali peste 60 miliarde $ în mai mult de zece ani de zile. Bani, nu glumă! Știe cineva, costurile exacte, ale unei lansări cosmice? Enervat de monopolul ULA, Elon Musk i-a dat în judecată pe ”US Air Force”. Răspunsul de la tribunal a fost că în urma cercetărilor, US Air Force nu are în derulare niciun contract cu ULA! Corect, este vorba de agenții, gen NRO, care nu aparțin de armata aerului, ci direct, de DOD prin US Space Command.

 

Elon Musk a zâmbit pierdut și a zis că o să le-o coacă! A inventat conceptul de rachetă reutilizabilă și a scăzut costul unei lansări de sateliți în spațiu cu, zic sursele mele, aproape de 25%.

 

Când militarii au primit oferta de la SpaceX – că și ei pot face ce face ULA, ba mai mult și mai bine, la un preț cu 22% mai mic – a fost o ofertă care nu se poate refuza!

 

SpaceX are în prezent un contract cu militarii pentru lansări de sateliți spioni, câțiva în 2018 și mai mulți în 2019. În 2019 încetează contractele dintre ULA și multele agenții spațiale militare care sifonează banii contribuabililor, cui trebuie. Se spune că ar fi vorba de peste zece miliarde de dolari, pentru circa 70 de lansări. Unul dintre motivele pentru care  Elon Musk a acceptat să fie consilierul președintelui Donald Trump a fost acela ca să fie mai bine plasat pentru contractele federale. Curiozitatea este că toți ceilalți consilieri ai președintelui SUA sunt specializați: pentru apărare, pentru relații internaționale, comerț, mediu, economie, social etc.

Numai Elon Musk este consilier și atât!

 

Dar să fim drepți, armata, DOD, Pentagonul, US Space Command, agențiile etc cred că i-am menționat pe toți, au acceptat oferta lui SpaceX, pentru că este mai ieftină, cu mult mai ieftină. La fiecare cinci sateliți, unul merge pe gratis!

 

Ce or face americanii cu miile de sateliți spioni, numai bunul Dumnezeu știe. Și generalul Jay Raymond. Cu titlu anecdotic să știți că cei de la NRO au umor. Sigla lor pentru NROL-39 a fost o caracatiță uriașă, dar comică, care a cuprins în tentacule tot Pământul cu logosul: ”Nothing Is Beyond Our Reach!” Iar pentru avionul stratosferic spion U-2 Dragon Lady a fost: ”In God We Trust, All Others We Monitor”. Trecând prin dătătorul de frisoane ”We Own The Night” și ”Strength Defends Freedom” dar și ”No Country Too Soveiregn” și promisiunea fermă ”We Will Prevail” celelalte sunt în limba latină. Sunt sigur că generalul care conduce NRO este amator de umor britanic și epic music!

 

Până îmi găsesc dicționarul de limba latină, este, totuși, o limbă moartă, să ne îndreptăm, în ordine și disciplină, către ziua de mâine, suntem monitorizați din cer, dar și ei știu, că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                             *    *    *

 

 

HOROSCOP

 

BERBEC   Dimineața, Mercur, mesagerul zeilor, îţi poate aduce o veste. Nu te grăbi, nu te repezi! O atitudine prudentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă! Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperia astazi va face mare placere celei dragi. Surprinde-i pe cei dragi făcându-le niste mici cadouri, aşa, fara nici un motiv, doar ca să le arati afecţiunea ta.

 

TAUR  Încă o zi ce pare frumoasă pentru o bună parte din nativi. Echilibru şi pace sufleteasca – asta iţi trebuie – prin calm şi linişte poți să le obţii în această seară. Poate și un film bun! Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste. Uneori noul este duşmanul binelui. Nu tot ce este nou este şi bun. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Iti plac lucrurile clare si faci achizitii solide. Mai pe seară, trebuie sa verifici un dispozitiv domestic mecanic sau electronic – ca să nu-ti faca probleme pe viitor.

 

GEMENI    Aproape fără să vrei, energia ta mercuriană îi trage pe cei din jur după tine. Eşti cel care face programe, indică destinaţii etc. Poziţia lui Venus indică succes pe plan sentimental. Toate aspectele sunt favorabile, mai puţin cele care ţin strict de interesul tău personal, adică de iluziile care ţi le faci. Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine aspectata pentru succesul unor afaceri-relaţii. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.  Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie.  

 

RAC   Dispoziţia ta sufletească poate fi mult îmbunătățită. Astăzi fă-ţi o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Ceea ce este important pentru tine, este să placi celor din jur! Din nou probleme de uzură, cazuri de faulturi de joc, în familie sau cu prietenii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Zodia Taurului este o perioadă când calităţile personale îţi sunt avantajate. Din nou o zi aproape favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate ca şi „rectificările” în afaceri. Seara foarte romantică, sigur, dacă ai vârsta şi dispoziţia necesare.

 

LEU    Foloseşte cu isteţime prilejurile de dialog pe care le ai astăzi. Rezolvă cu mult calm şi tact problemele cu partenerii, familia sau prietenii, un zâmbet şi o vorbă bună pot rezolva multe! O nerealizare care te pune pe gânduri. Pentru unii dintre Lei astăzi este ziua cu nişte termene, nervozitatea creşte. Până la urmă reuşesti, dar cu mare greutate. O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Dimineaţa este activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. După o dimineaţă interesanta, dar obositoare, este cazul să te relaxezi puţin. Nu prea mult, pentru că nu te lasă energia proprie! Poate te duci la un spectacol, sau la un concert?

 

FECIOARĂ   Realizări mici însă pline de bucurii. Dacă vrei să pleci undeva, intr-o calatorie sau delegatie, mai bine amână. Fii la obiect, scurt, clar. Greutăţile se măresc când te apropii de ţintă. Trebuie să te concentrezi asupra cadrului general, a strategiei, în general şi atunci şi micile detalii care te obsedează şi enervează vor cădea la locul lor.  O discuţie din a doua parte a zilei îţi vor clarifica o situaţie care pare scăpată de sub control. Dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate.

 

BALANŢĂ   Calmul şi spiritul tău care caută armonia sunt cheia unei zile plăcute. Nu te lăsa cuprins de grabă. Lucrurile într-adevăr relaxante sunt simple şi la îndemâna ta. Nu complica inutil! O propunere sau chiar o ofertă, dacă nu azi, atunci mâine. Cu toate că pare avantajoasă, fii foarte atent la detalii, manifestându-ţi totodată entuziasmul pentru proiect. Cere mai multe informaţii pentru a lua o hotărâre. Noi idei par să se contureze. Mai tot ce faci reuşeşti. Mai pui încă o piatră, ca la jocul de Go, pe drumul succesului tău. Prietenii, familia, anturajul apropiat este avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor.  

 

SCORPION   Ai puţin timp liber şi te poţi concentra pe unele probleme de relaţii umane. Parcă anturajul tău nu mai are calitatea cu care erai obișnuit. Timpul trece, oamenii se schimbă și nu în bine! Nu forţa inutil; mai bine amână pe mai târziu. Gândeşte de două ori până dai un răspuns. Orele serii sunt cele mai favorabile. Mijlocul săptămânii pare să fie foarte liniştit, chiar plictisitor, după mica perioadă de vacanţă de 1 Mai. O dimineaţă plină şi cam plictisitoare, până la urmă. Una dintre zilele acelea în care te întrebi mai târziu, ce ai făcut, de fapt ?!  Poţi folosi această zi ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut.

 

SĂGETĂTOR   Rezolvă repede treburile mărunte, obișnuite. Așa poți să ai mai mult timp, ca să-l petreci în compania celor din jurul tău care sunt persoane interesante, au mereu ceva de povestit. Nu lua in serios toate zvonurile, mai ales cele din domeniul financiar. Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Aşa cum am spus aspectele sunt complexe, aşa că te poţi aştepta şi la veşti mai puţin plăcute, legate de întârzieri sau de persoane care se dau la fund şi nu mai raspund la telefon. Atenţie la o posibilă dispută în familie, sau cu partenerii. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele sau o întâlnire extrem de importantă.

 

CAPRICORN   Trebuie să găseşti un moment de comunicare cu părinţii, partenerii, copiii etc. Ai multe pe suflet şi ziua de astăzi e un bun prilej de înţelegere, să clarifici, să pui lucrurile la punct. Zi favorabilă noilor înţelegeri, clarificării unor probleme, călătoriilor scurte. Hârtiile semnate astăzi pot fi mai târziu lovite rapid de nulitate. Atenţie, deci, ce semnezi sau mai bine zis dacă semnezi. Ai sentimentul împlinirii dar şi senzaţia că „mai sunt multe de făcut”.  Nu sunt semne de accidente, boli grave, cutremure mari, incendii sau alte delicatese de genul ăsta. Nu apare niciun semn important de reorientare drastică şi dramatică a situaţiei tale. O zi favorabilă, deci, în special pentru activităţile de rutină. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie, mai pe seară.

 

VĂRSĂTOR   Eşti în plină formă şi din acest lucru izvoreşte energia și starea de bine. Astăzi poţi face o mulţime de lucruri, repede şi corect! Ferește-te de cei care duc vorba, zvonarii și răspânadcii! A doua parte a zilei nu este foarte favorabilă. Cu prudenţă şi calm, trece! Nu da sau lua cu împrumut bani; în general orice afacere cu bani astăzi – nu este favorabilă. Astăzi planifică timpul cu atenţie, fii critic şi rezumă-te la fapte. Nu te baza pe zvonuri şi bîrfe – în perioada în cauză sunt înşelătoare. O dimineaţă plină şi cam plictisitoare, până la urmă. Urmată de o după amiază monotonă. Una dintre zilele acelea în care te întrebi mai târziu, ce ai făcut, de fapt ?!

 

PEŞTI   Deciziile, alegerile pe care le faci astăzi sunt mai importante decât de obicei. Poate te hotărăşti să ajuți un prieten! Sau, altceva, care îţi umple sufletul de puterea valorilor adevărate. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Mai ales dacă aceste opinii nu îţi sunt favorabile. Astăzi ai mai multă nevoie de bani. Nu prea găseşti. Sfârşitul zilei este apoteotic, cu tot bancul de Peşti umblând după bani pe la părinţi, prieteni, colegi, profesori, bănci, fonduri, cooperative de credit, cămătari etc. Pâna la urma oboseşti. Stelele nu spun daca gaseşti banii, ci doar că-i cauţi!