Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cazul Elodia de la Berlin. Este posibil ca fata ucisă să fie îngropată într-o zonă ca o jungle
Cazul Elodia de la Berlin. Este posibil ca fata ucisă să fie îngropată într-o zonă ca o jungle

Cazul Elodia de la Berlin. Este posibil ca fata ucisă să fie îngropată într-o zonă ca o jungle

● Două drumuri cu maşina făcute de cumnatul fetei dispărute, pe 18 februarie, în pădurile întinse din Brandenburg, rămân inexplicabile; ● Aseară, cea mai urmărită emisiune de crimă din Germania, difuzată pe postul TV ZDF, a fost dedicată Rebeccăi. ● Familia fetei îl susţine pe Florian, cumnatul arestat, crezând în continuare în nevinovăţia lui

Presiunea asupra Poliţiei de a o găsi pe Rebecca, vie sau moartă, este din ce în ce mai mare. După cum v-am anunţat ieri, o elevă de 15 ani, din Berlin, a dispărut, fără urmă, pe 18 februarie din casa sorei şi a cumnatului ei. Şansele ca fata să mai fie în viaţă sunt aproape nule. Poliţiştii şi Procurorii au obţinut mandatul de arestare, după o încercare eşuată, cumnatul refuzând orice cooperare cu anchetatorii. Dincolo de probe tehnice şi materiale, două drumuri inexplicabile în afara Berlinului, firele din părul victimei găsite în portbagajul maşinii nu sunt suficiente pentru ca oamenii legii să-i probeze pe deplin vinovăţia. Ca şi în cazul Elodia, criminaliştii trebuie să dea de urma cadavrului.

Florian, două drumuri cu maşina, pe care nu le poate explica

Maşina Twingo pe care a condus-o Florian, cumnatul Rebeccăi, în zilele de 18 şi 19 februarie, a fost înregistrată de poliţişti, pe autostrada dintre Berlin şi Frankfurt(Oder), când se afla la o distanţă de 50-60 Kilometri de casă. Anchetatorii presupun că, pe 18 februarie, la ora 10:47, Florian avea cu el în maşină trupul fetei, pe care îl ducea în Brandenburg să-l ascundă. Aici trebuie spus că sunt două oraşe în Germania, cu aceeaşi denumire: Frankfurt pe Main, oraş din Landul Hessa şi Frankfurt pe Oder, situat în Landul Brandenburg, pe malul de vest al râului Oder, la graniţa cu Polonia. Brandenburg este unul dintre cele mai mari landuri ca întindere din Germania, situându-se în partea de N-E a Germaniei, regiunea este mai degrabă o rezervaţie naturală, dispunând de 3.000 de lacuri şi multe păduri întinse. Acolo, pe orice suprafaţă împădurită, ar fi putut Florian să abandoneze cadavrul. Era imposibil să-l vadă cineva. A doua zi, la ora 22:39, a plecat pe acelaşi traseu, dotat cu cele necesare pentru a o îngropa sau oricum să scape într-un fel de ea (se ia în calcul şi varianta aruncării cadavrului în apă). Între cele două escapade, practic au trecut 36 de ore. De menţionat că în acea perioadă, Florian conducea maşina şi nu soţia sa, Jesicca, cum s-a vehiculat ieri.

Anchetatorii colaborează cu populația. Una din ipoteze

Trebuie spus că, în toată această perioadă, de când eleva a dispărut, anchetatorii au ţinut permanent legătura cu locuitorii capitalei germane. Au informat permanent publicul despre fiecare acţiune întreprinsă sau despre vreun rezultat criminalistic. Au lansat chiar întrebări concrete, pentru rezolvarea cât mai rapidă a cazului „Rebecca dispărută”, au distribuit numeroase fotografii judiciare, au deschis o linie telefonică expres pentru acest caz misterios, primind zeci de informaţii, pe care urmează să le probeze.

Aseară, renumita emisine „Aktenzeichen XY….ungelöst“ (Cazul XY…nerezolvat) difuzată pe postul german de televiziune ZDF, a fost dedicată Rebeccăi. Programul este transmis Live, în cele trei ţări vorbitoare de limbă germană: Germania, Austria şi Elveţia şi l-a avut ca invitat pe şeful Serviciului Omoruri. Realizatorul Rudi Cerne a spus că emisiunea îşi propune de fiecare dată să ajute la soluţionarea unei cauze penale şi, deşi, cumnatul se află în arest preventiv, misterul din jurul elevei nu este încă elucidat. De menţionat că prima ediţie a emisiunii a avut loc în anul 1967 şi este interactivă, oricine deţine informaţii despre, spre exemplu o crimă, poate apela direct telefoanele din redacţie.

Michael Hoffmann, de la Biroul Federal de Investigaţii Criminale al Germaniei, invitat în studio, a susţinut că, în intervalul presupusei crime, Rebecca nu a părăsit casa. Florian declarase încă de la început că, după ce s-a întors de la petrecere, nu a mai găsit-o pe fată acasă. Potrivit lui Hoffmann, cumnatul a făcut două drumuri cu maşina, pe care nu le poate explica.

Din tot acest puzzle, printre piesele lipsă se numără cadavrul şi mobilul crimei. Una din ipoteze ar fi că în acea dimineaţă, când s-a întors de la petrecere, era atât de beat, încât nu şi-a mai dat seama ce face şi a vrut s-o abuzeze pe Rebecca. Fata a ţipat, iar el i-a acoperit gura şi nasul, sufocând-o. Apoi s-a speriat şi a încercat să scape de cadavru. Dacă a ucis-o în acest fel, criminaliştii nu aveau cum să găsească urme de sânge în casă. Ipoteză plauzibilă, lipsa de probe, lipsa petelor de sânge, de care a ţinut cont primul judecător atunci când l-a pus în libertate.

 

Familia Rebeccăi îşi apără ginerele cu orice preţ

În mod inexplicabil, familia Rebeccăi este cea mai aprigă susţinătoare a ginerului său, considerându-l în continuare nevinovat. Părinţii Bernd şi Brigitte Reusch aveau 3 fete: Rebecca, de 15 ani, considerată moartă de criminalişti, Vivien, 23 ani, cea care a devenit şi purtătorul de cuvânt al familiei şi Jessica, 27 de ani, din casa căreia eleva a dispărut. După arestarea cumnatului, Vivien avea să declare: „Noi, ca familie, ne aflăm în spatele lui şi îl susţinem. Deocamdată nu au apărut probe noi!” Asta era luni, 4 martie. De atunci poliţia l-a descoperit pe Florian că a mers cu maşina, în Brandenburg, de două ori , în două zile, la interval de 36 de ore, fiind reperat cu un sistem de detectare, pe autostrada 12, la 50-60 Km de casă. Posibil, despre parcurgerea acestui traseu, să nu fi mărturisit nimic.

Florian este bucătar la un hotel cunoscut din Berlin şi colegii de serviciu îl descriu ca fiind o fire vorbăreaţă şi foarte prietenoasă. În timpul anchetei, el a rămas, însă, tăcut, susţinând că nu are nici o legătură cu dispariţia cumnatei sale. Astfel, în timpul interogatoriului, a căzut în plasa propriilor declaraţii, contrazise de probele anchetatorilor. Printre ele, faptul că, pe 18 februarie, dimineţa dispariţiei fetei, când s-a întors de la petrecere, s-a culcat. Numai că, în acelaşi interval de timp, apar pe WhatsApp mesaje date şi primite de el.

 Ieri, tatăl Rebeccăi i s-a adresat direct ginerului său, pe postul de televiziune RTL: „Florian, rupe tăcerea şi explică totul, astfel ca toată cercetarea să meargă spre altă direcţie. În direcţia corectă. Ar trebui s-o găsim pe Becci!”.

Brigitte Reusch, mama Rebeccăi, afirmă că ginerele ei poate demonta toate acuzele aduse. Referitor la firele de păr ale fetei şi fibrele sintetice (probabil din geaca roz pe care a purtat-o înainte de dispariţie) găsite în portbagajul maşinii, Brigitte spune că, pe 17 februarie, cu o zi, înainte de dispariţie, Rebecca s-a jucat cu nepoata (fiica Jessicăi) în maşină.

 

Cronologia faptelor

18 februarie – Dispariţia Rebeccăi

21 februarie – Poliţia publică primele imagini cu fata dispărută

28 februarie – Cumnatul este ridicat de poliţie şi dus în arest

01 martie – Inculpatul este lăsat liber, pe motiv că probele nu sunt relevante

04 martie – Parchetul şi Poliţia reînnoiesc cererea şi Florian este arestat

05 martie – Apar noi probe legate de maşina sorei şi cumnatului

06 martie -Poliţia şi Parchetul publică fotografiile judiciare cu Florian