Acţiunea, realizată de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, a avut loc săptămâna trecută la Muzeul Municipiului Bucureşti, în cea de-a doua parte a campaniei "Aeriseşte Bucureştiul!"

Joi s-a deschis şi o expoziţie cu 150 de fotografii, mărturii ale unui oraş "eco", dar şi imagini care surprind zonele "gri" ale Capitalei, sufocată de aglomeraţia de maşini, construcţii care urâţesc peisajul, gunoaie care tronează pe stradă sau pe spaţii verzi, după cum o descriu iniţiatorii campaniei.

Expoziţia "Eco-itinerarii prin Bucureşti" poate fi văzută până pe 2 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, în zona Universitate.

Calitatea vieţii în Bucureşti depinde de noi toţi

Acesta a fost mesajul pe care tinerii au vrut să îl transmită rezidenţilor oraşului, potrivit Ninei Cugler, preşedinte executiv al asociaţiei Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21.

"Calitatea vieţii noastre depinde de noi toţi, de atitudinea pe care o adoptăm faţă de mediu; noi tinerii dorim un mediu mai curat, mai puţin poluat, mai aerisit. Iar aerisirea Bucureştiului este posibilă numai prin schimbarea atitudinii locuitorilor săi", a spus aceasta, iar cuvintele i-au fost întărite de invitatul special al evenimentului, Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România.

"Mediul nu este ceva din jurul tău, ci este ceva din interiorul tău: în Norvegia educaţia privind mediul începe de la vârste fragede, iar copiii învaţă că mediul nu reprezintă doar un spaţiu ce îi înconjoară în mod pasiv, ci o realitate de care trebuie să se îngrijească în mod activ", a precizat acesta.

Cele mai reuşite fotografii şi costume au fost premiate în cadrul evenimentului. Premiul special la costume a fost obţinut de Diana Constantin de la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu, iar la categoria fotografie au fost obţinute două premii speciale: Cristina Popescu de la Şcoala Superioara Comercială Nicolae Kretzulescu şi Ionuţ Vladu de la Colegiul Tehnic Media.

Campania "Aeriseşte Bucurestiul!" a pornit în iunie şi îşi propune informarea şi creşterea gradului de responsabilizare a locuitorilor Capitalei faţă de problemele de mediu ale Bucureştiului. Ea face parte din proiectul "Întărirea guvernării de mediu din Bucureşti", coordonat de asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, Primaria Askim – Norvegia şi Inspectoratul Şcolar al Muncipiului Bucureşti.