Elena Udrea: Castelul Huniade, viitoare atracţie turistică

Elena Udrea: Castelul Huniade, viitoare atracţie turistică

Singurul castel medieval din România care se găseşte în centrul unui oraş este protagonistul unui proiect de restaurare şi refuncţionalizare, la Timişoara, pentru a deveni magnet de turişti.

Proiectul, care vizează Castelul Huniade, are o valoare de 12 milioane de euro, din care opt milioane sunt bani europeni, nerambursabili, care vin pe axa prioritară 5 (dezvoltarea durabilă şi promovarea turimului). Astăzi, la Timişoara, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat contractul de finanţare, iar lucrările vor începe încă din acest an, urmând să fie finalizate în 2012.

Fostul castel al lui Ioan de Hunedoara ( construit între 1443 - 1447 pe ruinele vechiului castel din secolul al XIV-lea ridicat în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou) va fi restaurat complet şi refuncţionalizat «nu neaparat ca muzeu», după cum a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.

Principala miză este atragerea turiştilor

«Sunt convinsă că reabilitarea acestui castel va atrage turişti. Sunt convinsă că investiţiile în turism, pe lângă crearea de noi locuri de muncă, vor face ca turismul să crească», a spus Udrea înainte de semnarea contractului.

De la Timişoara, Elena Udrea a plecat la Sânnicolau Mare pentru a semna alte două proiecte cu finanţare majoritară din fonduri europene.

Suma alocată oraqşului Sânnicolau Mare ca finanţare europeană este cu adevărat uriaşă. O spune chiar primarul Dănuţ Groza: «20 de milioane de euro este bugetul nostru pe 20 de ani de acum încolo». Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii urbane. 80% din trotuarele şi 20% din drumurile oraşului (32, respectiv 10 kilometri) vor fi asfaltate, vor fi amenajate sisteme de gestionare a apelor pluviale de suprafaţă, vor fi modernizate parcurile şi se vor monta camere video de supraveghere în tot oraşul, pentru prevenirea criminalităţii şi creşterea siguranţei cetăţenilor.

«M-am bucurat că am reuşit să ating un angajament pe care mi l-am luat. Dar am făcut precum Făt Frumos, am aruncat prima dată buzduganul şi pe urmă am fost obligată să mă duc după el. Am spus că până la finalul anului semnăm contracte de trei miliarde de euro şi am fost obligaţi să facem toate eforturile pentru a putea să atingem acest obiectiv. Pentru că este extraordinar de important să nu ratăm şansa pe care o avem de a folosi bani europeni», a spus Udrea.

Al doilea proiect validat de Elena Udrea, în valoare un milion de euro, se referă la refacerea ambulatoriului spitalului din Sânnicolau Mare.

Ne puteți urmări și pe Google News