Elena Udrea alimentează un nou scandal „Bileţelul“

Elena Udrea alimentează un nou scandal „Bileţelul“

În plină campanie electorală, preşedintele Traian Băsescu susţine, fără a da însă nume, că sunt oameni politici care i-au solicitat să intervină la procurori ca să-i scape de dosare. Cu puţin înainte de apogeul campaniei electorale, şeful statului a avut un nou puseu de memorie asemănător cu cel de acum doi ani, când a izbucnit scandalul „Bileţelul“. Elena Udrea precizează că Băsescu se referă la cazuri noi.

Invitat luni seara la o dezbatere la Realitatea TV, şeful statului şi-a amintit brusc de o serie de politicieni care au venit la el acasă şi i-au cerut să intervină în justiţie pentru a-i scăpa de dosare. Şeful statului nu a dat însă niciun nume.

Fosta şefă a Cancelariei de la Cotroceni, Elena Udrea, cea care a dat semnalul în scandalul legat de intervenţia premierului Tăriceanu în favoarea lui Dinu Patriciu, a venit, ieri, cu o precizare. Ea crede că preşedintele nu s-a referit la „aceleaşi situaţii vechi“, ci la „alte cazuri, probabil ulterioare“. Iritaţi, liderii politici cer nominalizări şi îl acuză pe Băsescu de tăinuirea unor fapte grave. Udrea: „Sunt cazuri noi“

„Au fost politicieni care au venit şi la mine acasă, solicitând intervenţii în justiţie. Repet, la mine acasă, şi nu-s copil să fac o afirmaţie care n-ar putea fi susţinută. Este real. Deci, la mine acasă. Punct!“, a agitat Băsescu apele, revenind cu mesajul mobilizator al importanţei prezenţei la vot pentru a schimba „clasa politică incapabilă să se reformeze singură“, din care a exclus, parţial, PDL.

La insistenţa jurnaliştilor, şeful statului a venit cu o completare: „Pentru a fi perfect corect: s-a întâmplat şi acasă, şi la birou“. Printre subiectele de negociat: „Multe - dosare, guvernări, prim-miniştri“. Numele „intervenţioniştilor“ au rămas însă necunoscute, Băsescu invocând experienţa anterioară „legată de anunţurile prea târzii“, ca acela cu bileţelul. Singurele precizări ale preşedintelui au fost legate de refuzul de a accepta compromisul, care, spune el, l-a transformat în „duşmanul“ lor.

Pe lângă cazul „Patriciu“, preşedintele a povestit acum un an, în timpul campaniei pentru referendum, un episod în care liderul UDMR i-ar fi cerut o astfel de intervenţie pentru sine, dar şi pentru fostul ministru Zsolt Nagy.

„Din ceea ce am înţeles eu, nu este vorba de aceleaşi situaţii vechi, despre care s-a tot vorbit. Sunt alte cazuri, probabil ulterioare acelor situaţii“, a comentat însă a doua zi Elena Udrea, pentru Mediafax. Reacţii

„Ar face foarte bine să facă publice numele“, au reacţionat la unison adversarii politici din PNL, PSD, PC şi PRM. „Absenţa unor clarificări cu nume şi prenume, cu fapte şi cu perioada sau ziua în care au încercat astfel de acţiuni reprezintă o instigare la corupţie şi, din punct de vedere penal, chiar şi o eventuală culpă de tăinuire“, a stabilit liderul PSD, Mircea Geoană, fără a sta pe gânduri, şi încadrarea juridică a faptei la care s-ar preta Băsescu.

Mai mult, pentru a forţa dezvăluirile prezidenţiale, Geoană a arătat cu degetul spre „cei de la PDL“. „Dacă ar fi fost de la alte partide, bănuiesc că în acest moment ar fi fost deja deferiţi, într-o formă sau alta, instituţiilor statului“, a comentat el. VICEPRIMAR „Oprescu venea la primărie după ora 16.00, când se trezea“ În perspectiva confruntării Oprescu - Blaga în turul al doilea pentru Primăria Capitalei, anticipată şi de un recent sondaj INSOMAR, preşedintele Băsescu a încercat să minimalizeze decalajul de 15% dintre cei doi şi să-i crească şansele lui Blaga, poziţionat al doilea, atacându-i contracandidatul. „Sorin Oprescu nu a putut lucra cu primăria, pentru că trecea de două ori pe săptămână prin primărie după ora 16.00, după ce se trezea“, a amintit Băsescu de scurtul mandat de viceprimar al fostului PSD-ist, actual independent, ale cărui proiecte pentru Bucureşti le-a catalogat drept „năstruşnice“ şi „ridicole“. „Blaga a pornit greu. Şi nu cu o dramoletă“, a justificat el, în schimb, startul greoi al candidatului PDL, dând exemplul propriului succes din 2000, când sondajele îl cotau iniţial cu 4%. „Fiecare om se comportă conform standardelor lui de educaţie“, a răspuns Oprescu la „afirmaţiile calomnioase“ ale preşedintelui. Băsescu i-a dat o contrareplică şi candidatului PNŢCD, Aurelian Pavelescu, despre care spune că l-a făcut parlamentar, „că singur nu se făcea“, lăsând însă impresia unui pact de neagresiune cu liberalul Ludovic Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News