Elena David, profesoara anului

Elena David, profesoara anului

Cel mai îndrăgit dascăl din Capitală predă de 11 ani contabilitatea la Grupul şcolar economic „Mircea Vulcănescu“, din Berceni. Nu e profesoară de română, dar îşi învaţă elevii după principiul: „Întâi trebuie să deprinzi alfabetul materiei“.

O cunosc toţi elevii din şcoală, chiar dacă predă contabilitatea doar la opt clase.  Cei care i-au dat numai note de 10 consideră, pe lângă faptul că este o „profă de gaşcă“ sau o „superprofă“, că îi înţelege cel mai bine.„Am încercat întotdeauna să le fiu prietenă  Când predau încerc să fac orele aşa cum aş fi vrut eu să fie atunci când eram elevă“, spune Elena David.

Este întâmpinată la intrarea în şcoală de elevii care au întârziat cu feţe triste şi cu rugămintea: „Ne lăsaţi să intrăm? Vă rugăm!“. Pe holuri se aude câte un „săru’ mâna“ săltăreţ, iar în clasă este somată de mâinile ridicate că trebuie neapărat să-i scoată la tablă. „Vreau să arăt că ştiu!“, e sigur pe el Adi, care flutură două degete din ultima bancă.

„Am vrut să fiu învăţătoare“

Elena David este profesoară de contabilitate de 11 ani la instituţia de învăţământ din Berceni şi este foarte ataşată de şcoala unde „a învăţat să fie profesoară“. A fost votată „profesoara anului 2008“, pe www.calificativ.ro, de către elevi şi părinţi, şi a reuşit să primească patru ani la rând numai note de 10.

„Am vrut să fiu învăţătoare, dar am picat la testul de sport care se dădea la admiterea în liceul pedagogic. Am făcut apoi un liceu economic, apoi ASE-ul şi am făcut şi modulul pedagogic cu toate că la început am lucrat în producţie, că aşa era atunci“, îşi aminteşte profesoara. După ce a trecut pe la departamentul de aprovizionare a Combinatului Chimic Giurgiu şi apoi în contabilitate, în 1998, Elena David s-a gândit să facă ceea ce şi-a dorit întotdeauna - să fie profesor.

„Ştie când să facă glumiţe“

Nu-şi aminteşte numele de familie ale elevilor ei, foşti şi actuali, în schimb nu a greşit niciodată numele mic sau banca în care au stat copiii care i-au trecut prin mână. „Alina, care stătea în ultima bancă de la geam, m-a sunat de Sărbători şi mi-a spus: «Doamnă, vă iubesc. Ce fac eu acuma la contabilitate am făcut cu dumneavoastră în liceu». Alina este la ASE acum“, spune profesoara David. A ţinut legătura cu majoritatea elevilor pe care i-a învăţat contabilitate. „Vin în fiecare an de Crăciun şi mă colindă. Anul ăsta au venit şi au mâncat sarmale“, povesteşte cu drag profesoara.

Elevii care i-au dat numai note de 10 pe www.calificativ.ro consideră, pe lângă faptul că este o „profă de gaşcă“ sau o „superprofă“, că îi înţelege cel mai bine. „A ştiut să se apropie de noi şi oricând am avut nevoie a fost alături de noi. Nu cred că este o altă profesoară cum este dânsa“, e de părere Andruşca, iar Panduru apreciază că „ştie când să fie seriozitate şi ştie când să facă glumiţe“.

Secretul orelor atractive

Nu are vreo explicaţie pentru care elevii o iubesc, poate doar să ghicească. „Am încercat întotdeauna să le fiu prietenă. Când predau încerc să fac orele aşa cum aş fi vrut eu să fie atunci când eram elevă“, spune Elena David. Îşi aminteşte şi ea cu drag de profesoara sa de chimie din liceu, doamna Marin, şi de profesorii Nicolescu şi Plumb de la ASE. „Elevii vin şi-mi povestesc şi de problemele lor de familie şi sper că le dau sfaturi bune. Totuşi, chiar dacă încerc să am cu ei o relaţie de egalitate, nu se pune problema să nu ne respectă m“, povesteşte profesoara. Chiar dacă predă la clasele de liceu, întotdeauna i-a ţinut în frâu pe neastâmpă raţi. „Nici prea cuminţi nu e normal“, crede femeia.

"Elevii vin şi-mi povestesc şi despre problemele lor de familie şi sper că le dau sfaturi bune. Totuşi, chiar dacă încerc să am cu ei o relaţie de egalitate, nu se pune problema să nu ne respectăm.", Elena David, profesoara anului 2008

PARADOX

Şcoală de periferie, profesori şi elevi de elită

Directorul şcolii, Costin Iliescu, consideră că nominalizarea unui dascăl din grupul lor şcolar la categoria „profesorul anului“ nu este tocmai întâmplătoare. „Avem profesori foarte buni şi elevii sunt la fel de valoroşi ca aceia care învaţă în centrul oraşului. Dezavantajul nostru e că este şcoală de cartier şi o şcoală nouă, deci nu are o tradiţie prea lungă“, spune directorul Iliescu. Activitatea elevilor nu se limitează doar la orele de clasă, iar Elena David este şi coordonatoarea programelor educative extracurriculare din şcoală. „Elevii au o trupă de teatru, vrem să facem un cerc de lectură, unul de fotografie, iar biblioteca o să o dotăm ca să fie centru de documentare“, îşi expune planurile directorul.

Ne puteți urmări și pe Google News