Evenimentul Zilei > Social > ELEMENTUL CHIMIC care a fost un MISTER pentru întreaga OMENIRE. Ce au descoperit oamenii de știință
ELEMENTUL CHIMIC care a fost un MISTER pentru întreaga OMENIRE. Ce au descoperit oamenii de știință

ELEMENTUL CHIMIC care a fost un MISTER pentru întreaga OMENIRE. Ce au descoperit oamenii de știință

Deși a fost descoperit în 1923 de către chimistul francez Georges Urbain și fizicianul danez Niels Bohr, hafniul a rămas un mister pentru zeci de ani.

Hafniul este un metal de tranziţie de culoare gri-argintiu. A fost descoperit în 1923, fiind chiar înainte de ultimul element cu nucleu stabil care a fost adăugat la tabelul periodic (ultimul este reniul descoperit în 1925).

Existenţa hafniului a fost prezisă cu decenii înaintea descoperirii sale. Elementul s-a dovedit destul de evaziv, întrucât era aproape imposibil de distins chimic de elementul mult mai des întâlnit, zirconiu.

Hafniul este rezistent la efectele coroziunii şi un foarte bun absorbant de neutroni, permiţând utilizarea în submarinii nucleari şi în sistemele de control ale reactoarelor nucleare, o tehnologie critică utilizată pentru a menţine reacţia de fisiune.

Este folosit în echipament electronic precum catozii şi condensatorii electrici, dar şi în filamentele becurilor şi în ceramică, scrie Descopera.