Designerii prezenţi în Italia, la Milano, în perioada 16-21 aprilie, la Salonul Internaţional de Mobilă, au arătat, prin produsele expuse, că linia generală de anul acesta rămâne simplitatea curată a formei, fără accesorii, mânere sau alte adaosuri.

Această tendinţă am remarcat-o, la faţa locului, la toate obiectele de mobilier, indiferent de funcţionalitatea lor. De pildă, un birou actual arată ca o masă, extrem de simplificată, dar elegantă. Bucătăriile au devenit elemente de frumuseţe care te surprind, ele fiind închise în spatele unor uşi batante sau culisante. Practic, acum au aspectul unui dulap. Plita, cuptoarele şi toate celelalte electrocasnice sunt în spatele acestor panouri.

Canapele drepte,
îndulcite cu taburete rotunde

Lemnul s-a retras încet din designul mobilierului modern. Astfel, foarte rar am mai văzut PAL sau furnir cu fibră de lemn aparent. Nucul a mai apărut pe alocuri, la fel şi un mahon extrem, de textură cu o fibră voluminoasă, la a cărui atingere înţelegi că nu este PAL melaminat sau orice altă folie lipită, ci un material structurat foarte intens, folosit atât la bucătarii, cât şi la dormitoare şi living.

Canapelele sunt cu aceleaşi forme drepte, majoritatea, dar pentru îndulcirea ambientului mai apare şi câte un taburet rotund sau o extensie de o formă mai naturală, mai prietenoasă. Textilele folosite sunt materiale ce par uni, dar dacă le studiezi de aproape înţelegi că este vorba despre o ţesătură ordonată, de cel puţin trei fire de culori diferite care oferă o imagine uniformă. Pernele viu colorate sau chiar lucioase, cu imprimeuri florale sau geometrice rămân la modă.

Tapet cu imprimeuri cu flori


Culorile preferate ale designerilor de anul acesta sunt cele ale unei eleganţ e extreme: alb şi negru, alăturate sau nu unor pereţi ori pardoseli intens colorate. Se poartă şi portocaliu, verde sau ciclamen. Rafinamentul unui mobilier negru, fără adaosuri de accesorii, înviorat de un tapet cu dungi albe şi negre şi un imprimeu cu flori viu colorate rămâne imaginea generală a acestui târg de mobilă de la Milano.


POTRIVIRE. Fotoliile tip scoică sunt ideale alături de o masă mică şi joasă

INTERES

2.450 de expozanţi

Salonul Internaţional de Mobilă de la Milano şi-a dovedit şi anul acesta atractivitatea. Dovadă stă numărul mare de expozanţi. Dacă în 2007 au fost 1.305 de firme participante, anul acesta la eveniment au fost 2.450 de companii de mobilier, accesorii şi tehnologii pentru electrocasnice.

Pe o suprafaţă de 230.000 mp, au fost reunite mai multe saloane, fiecare cu specificul lui: Salonul „Satellite“ (de design), Salonul Internaţional al Băii, al Biroului, „Technology For the Kitchen“ (tehnologii de ultimă oră pentru bucătărie), „Eurocucina“ (mobilier de bucătărie), al Mobilierului pentru Casă (piese pentru casă şi grădină şi obiecte de decor) şi „WorldWide“ (mobiler italienesc). (Gina Gheoca)