El - preşedintele tribunalului, fratele - constructorul judecătoriei
- Adam Popescu
- 10 noiembrie 2008, 02:00
Clădirea Judecătoriei Jibou, judeţul Sălaj, care a fost inaugurată vinerea trecută, a fost construită de firma fratelui actualului preşedinte al Tribunalului Sălaj, judecătorul Viorel Pop.
La deschiderea noului sediu al primei instanţe au participat nume „grele“ din justiţia românească, precum preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii Lidia Bărbulescu sau procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Licitaţia în urma căreia s-a desemnat constructorul actual a fost organizată în 2004. Câştigă toarea, desemnată prin procedura de cerere de ofertă pentru construcţia clădirii Judecătoriei Jibou, a fost Comigex Construcţii SRL, patronată de Ioan Pop, fratele preşedintelui Tribunalului Sălaj, judecătorul Viorel Pop. La începutul anului 2005, devizul de lucrări aprobat de la bugetul de stat era de 5,7 milioane de lei. Nu se înţeleg la cifre
Judecătorul Virgil Andreieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, în raza căreia funcţionează şi Judecătoria Jibou, a declarat, vinerea trecută, că suma plătită de la bugetul statului pentru această construcţie a fost de 4,5 milioane de lei. Afirmaţia judecătorului Andreieş este contrazisă de un document semnat de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Mircea Mărincaş. „Valoarea devizului general acordat până la data de 1 ianuarie 2005 pentru investiţia de la Jibou este de 5,7 milioane de lei“, se arată în documentul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Valoarea devizului general acordat până la data de 1 ianuarie 2005 pentru investiţia de la Jibou este de 5,7 milioane de lei“, se arată în documentul Parchetului Sălaj. Aceasta reprezintă mai mult cu 1,2 milioane de lei faţă de valoarea invocată de preşedintele Curţii de Apel Cluj.
Contactat telefonic, preşedintele Tribunalului Sălaj, judecătorul Viorel Pop, a declarat că beneficiarul investiţiei nu este Tribunalul Sălaj, ci Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. „Nu consider că este vorba despre un conflict de interese“, a precizat judectorul Viorel Pop. La rândul lui, judecătorul Virgil Andreieş a precizat că nu a ştiut până vineri că firma care a construit imobilul îi aparţine fratelui preşedintelui Tribunalului Sălaj. Alte coincidenţe care dau de gândit
Actuala judecătorie unde vor funcţiona patru judecători va deservi 19 comune şi un oraş, care cuprind un areal de aproximativ 55.000 de locuitori. Finanţarea lucrărilor s-a făcut prin Ministerul Public, iar coordonatorul investiţiei a fost Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, unde director economic este Maria Ilişan. Pentru asistenţa tehnică a întregului proiect, Parchetul a desemnat, fără licitaţie publică, firma Privat Prod SRL, unde acţionar este Aristide Ilişan. La momentul desemnării acestei societăţi, fostul prim-procuror al judeţului Sălaj, Mircea Mărincaş, a susţinut că încredinţarea contractului de consultanţă către firma Privat Prod SRL s-a făcut fără licitaţie deoarece suma era mică. Mai mult decât atât, Maria Ilişan, directorul economic de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, este soră cu Terezia But, directorul economic al Tribunalului Sălaj.