Consiliul Suprem al Forţelor Armate va transfera prerogativele noului preşedinte până la 30 iunie, în cadrul „unei mari ceremonii”, a dat asigurări un reprezentant al CSFA, generalul Mohammed al-Assar, într-o conferinţă de presă la Cairo.

Viitorul şef al statului egiptean va dispune de o marjă de manevră redusă, ca urmare a extinderii prerogativelor asumate de armată duminică seara.

După primul tur a alegerilor prezidenţiale egiptene, desfăşurat la începutul lunii mai, au rămas în cursă Mohammed Morsi şi Ahmad Shafiq. Partidul reprezentând organizaţia islamistă Frăţia Musulmană, principala formaţiune politică din Egipt, a indicat că reprezentantul său la prezidenţiale, Mohammed Morsi, îl devansează pe rivalul său, după numărarea buletinelor de vot din peste 81% din secţiile de votare. Ahmad Shafiq este ultimul premier al fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Alegerile prezidenţiale desfăşurate în acest an în Egipt sunt primele de la demisia forţată a lui Hosni Mubarak, în februarie anul trecut, în contextul mişcărilor de protest care au cuprins luma arabă la începutul lui 2011, denumite generic Primăvara arabă.
În Egipt, puterea a fost atunci preluată de CSFA, care s-a angajat că o va preda viitorului preşedinte civil, până la începutul lunii iulie.

Săptămâna trecută, Înalta Curte Constituţională a decretat drept „anticonstituţional” Parlamentul, rezultat al alegerilor de la sfârşitul anului trecut, dominat de islamişti.