Efectele leului slabit

Efectele leului slabit

Romanii, multi indatorati in euro, incep sa fie mai atenti la cursul de schimb decat la stirile despre evenimentele politice.

Daca cursul leului nu s-ar fi prabusit in septembrie, pe fondul crizei financiare mondiale, acum Bogdan Voinea ar conduce o masina noua. „Cand deschid ziarul dimineata nu citesc politica sau altele, ci merg direct la pagina cu rata de schimb, in asteptarea unor vesti bune. Am nevoie de o masina”, a spus Voinea, un arhitect de 39 de ani din Bucuresti, scrie Reuters. Ca orice roman, dornic sa traiasca mai bine dupa Revolutia din 1989, Voinea s-a indatorat mult la banci. El spera ca leul se va intari din nou si astfel creditele in euro vor fi iarasi avantajoase. Atunci isi va putea lua in sfarsit masina.

Economia s-ar putea incinge

Insa economistii ii avertizeaza pe Voinea si pe alte mii de romani, care se adancesc din ce in ce mai mult in datorii, sa traga invataminte din problemele aparute in vara pe piata americana, cu efecte in toata lumea, si sa stea departe, cel putin o vreme, de credite.

Daca goana dupa credite se mentine, mai ales dupa cele in valute puternice, exista riscul supraincalzirii economiilor emergente, precum cea a Romaniei, care se pot destabiliza si pierde tot ceea ce au castigat in era postcomunista. „Este bine ca socul financiar din SUA s-a intamplat acum. A deschis ochii multor oameni”, a spus economistul-sef de la Banca Nationala a Romaniei, Valentin Lazea, citat de Reuters.

Agentia de rating Standard&Poors a spus recent ca Romania, unde creditul domestic creste accelerat, este in randul tarilor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, care sunt cele mai expuse riscului de cadere a economiei din cauza conditiilor de creditare. Daca leul se depreciaza in continuare, va fi din ce in ce mai greu pentru miile de clienti ai bancilor sa-si mai plateasca datoriile. Asta ar afecta imediat economia, prin cresterea inflatiei si prin incetinirea cresterii economice.

Romanii, adeptii indatorarii la maximum

Romanii au inceput sa capete curaj odata cu cresterea nivelului de trai in ultimii ani, sustinuta de reforme si de investitii straine masive. „M-as indatora pana la maximum. Daca economisesti bani, nu vei avea niciodata lucrurile pe care ti le doresti”, a spus Bogdan Parvulescu, economist, 29 de ani.

COTATII

Leul, castig modest in raport cu euro

Chiar daca perceptia romanilor este ca leul s-a depreciat in acest an, realitatea este ca moneda nationala s-a apreciat usor in raport cu euro. Ultima cotatie comunicata de BNR, de 3,3360 lei pentru un euro, este cu 4,5 bani mai scazuta decat cea anuntata de banca centrala autohtona in ultima zi bancara din 2006. Leul s-a intarit insa in aceasta vara si pana la 3,12 lei pentru un euro. Fata de aceast nivel, moneda nationala este in prezent mai slaba.

Ieri, leul s-a apreciat usor fata de euro, pe fondul speculatiilor privind o eventuala majorare a ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Dealerii bancilor comerciale au explicat ca evolutia cotatiilor monedei nationale a fost influentata de asteptarile referitoare la decizia BNR referitoare la dobanda de politica monetara. Investitorii anticipau ieri o crestere a dobanzii cu cel putin 0,25%, anticipatii care au „aprins” speculatiile pe lei. Ultimele cotatii in sedinta interbancara de ieri au fost de 3,3325-3,3335 lei pentru un euro. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News