Evenimentul Zilei > Monden > Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii a fost elucidat! Nu mai e loc de îndoială
Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii a fost elucidat! Nu mai e loc de îndoială

Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii a fost elucidat! Nu mai e loc de îndoială

Edvard Munch este autorul textului misterios inscripţionat pe tabloul "The Scream", potrvit unui studio realizat de Muzeul Național al Norvegiei.

Potrivit unui studiu realizat de Muzeul Național al Norvegiei, Edvard Munch este autorul textului misterios inscripționat pe tabloul ”The Scream”, scrie BBC.

O propoziţie mică, abia vizibilă, scrisă pe una dintre cele mai cunoscute picturi din lume, a fost cauza multor presupuneri în lumea artei.

Cuvintele „Nu a putut fi pictat decât de un nebun” sunt înscrise cu creionul în colţul din stânga sus al tabloului.

Acum, noile teste realizate de Muzeul Naţional al Norvegiei au confirmat că acestea au fost scrise chiar de către pictor.

Pictura originală, expusă pentru prima dată în oraşul natal al lui Munch, Oslo (pe atunci Kristiania), în 1893, a devenit o expresie radicală şi atemporală a anxietăţii umane. Influenţa acesteia s-a răspândit şi a ajuns chiar şi la Hollywood, care a produs seria de filme horror ”Scream” din anii ’90, şi a favorizat apariţia emoji-urilor moderne, notează BBC.

Opera de artă a trecut printr-un proces de conservare în vederea instalării sale în noul muzeu, care urmează să fie deschis în capitala Norvegiei anul viitor.

Criticii de artă s-au întrebat de mult timp dacă acel graffiti a fost un act de vandalism, comis de un privitor revoltat, sau dacă a fost scris de însuşi Munch – despre care se ştia că s-a confruntat cu probleme de sănătate mintală de-a lungul vieţii.

După ce au apelat la tehnologie pentru a analiza scrisul de mână, care a fost comparat cu jurnalele şi scrisorile artistului, experţii muzeului au ajuns la concluzia că acele cuvinte au fost scrise de Munch.

„Scrierea este, fără îndoială, a lui Munch”, a spus curatoarea muzeului, Mai Britt Guleng.

„Scrisul de mână în sine, precum şi evenimentele care au avut loc în 1895, când Munch a prezentat pictura în Norvegia pentru prima dată, toate indică în aceeaşi direcţie”, a adăugat ea.

Edvard Munch este autorul textului misterios din ”The Scream”

În 1994, pictura ”The Scream” a fost furată dintr-un muzeu de artă din Norvegia. A fost recuperată în urma unei operaţiuni sub acoperire desfăşurată de poliţişti britanici.

Lucrarea a suscitat critici intense la sfârşitul secolului al XIX-lea, precum şi speculaţii publice cu privire la stării sănătăţii mintale a lui Munch.

Conform jurnalelor sale, Edvard Munch a fost profund afectat de acele reacţii şi se crede că a revenit ulterior asupra picturii pentru a adăuga afirmaţia scrisă cu creionul.

Atât tatăl, cât şi sora lui Munch au suferit crize de depresie, iar Munch a fost în cele din urmă internat, după o cădere nervoasă, în 1908, notează BBC.

Mama şi sora lui mai mare au murit înainte ca artistul să împlinească vârsta de 14 ani, tatăl său a decedat 12 ani mai târziu, iar o altă soră a fost internată într-un azil, cu tulburare bipolară.

„De când mă ştiu, am suferit de un sentiment profund de anxietate, pe care am încercat să îl exprim în arta mea”, a scris Munch. „Fără anxietate şi boală aş fi fost precum o navă lipsită de cârmă”, a adăugat artistul.

În 2019, BBC Arts a scris că lucrarea este „o expresie a anxietăţii sale într-un moment de cotitură din istorie, într-o lume din ce în ce mai ruptă de vechile tradiţii”, menţionând că ”există paralele clare în lumea din prezent”.

„Acesta este cu siguranţă motivul pentru care ‘The Scream’ îşi menţine puterea în pofida ubicuităţii sale – este o oglindă a propriilor temeri contemporane. Nu ţipăm şi noi, cu toţii, în interior?”, au continuat jurnaliştii de la BBC Arts.

Pictura ”The Scream” va fi expusă împreună cu o serie de alte opere ale lui Munch, inclusiv ”Madonna”, ”The Dance of Life” şi ”Self-Portrait with Cigarette”, la Muzeul Naţional al Norvegiei, începând din 2022.