Evenimentul Zilei > Politica > LIVE TEXT. Moțiunea împotriva lui Vlad Voiculescu. Rareș Bogdan, avertisment pentru parlamentari PNL: Voi cere excluderea
LIVE TEXT. Moțiunea împotriva lui Vlad Voiculescu. Rareș Bogdan, avertisment pentru parlamentari PNL: Voi cere excluderea

LIVE TEXT. Moțiunea împotriva lui Vlad Voiculescu. Rareș Bogdan, avertisment pentru parlamentari PNL: Voi cere excluderea

Deputații dezbat luni moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Moțiunea este intitulată „Incompetența și lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea și viața românilor!”. Votul pe moțiune va fi dat miercuri. Rareș Bogdan are un avertisment dur pentru parlamentari PNL care se gândesc să voteze altături de PSD, la moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Deputații dezbat luni moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

UPDATE: La finalul dezbaterilor, deputatul Alfred Simonis a cerut ca votul pe moțiunea simplă să fie dat tot în cursul ședinței de astăzi. Conform programului inițial, votul pe moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu a fost programat pentru miercuri.

„Plenul este suveran. Să supunem votului parlamentului, peste zece minute, ca votul pe moțiunea simplă să se dea în ședința de astăzi”, a spus Alfred Simonis.

Cererea sa a fost respinsă de președintele de ședință, Cristina Prună. Aceasta a spus că dezbaterile au fost încheiate.

În acest context, Alfred Simonis a cerut să fie prelungit programul ședinței. Discuțiile au degenerat, însă președintele de ședință a decis să încheie ședința fără a mai supune votului solicitarea reprezentantului PSD.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății:  „Mă bucur să fiu astăzi în Parlament și să explic ce am găsit în sistem și să spun ce facem pentru sistemul de Sănătate. Autorii direcți ai dezastrului este PSD și mafia PSD-istă. Moțiunea s-ar putea numi „Vlad Voiculescu un pericol pentru mafia din Sănătate”.

Această moțiune fost scrisă de un domn care a fost secretar de stat 4 ani în echipa domnului Bănicioiu care spunea că avem de toate. Mi se cere să îmi asum răspunderea pentru un spital care a fost condus de domnul Cercel, într-un oraș condus de colegii dumneavoastră. Aceștia sunt oamenii care au avut tupeul să vorbească despre asumare. Vorbesc despre asumare oamenii partidului care au avut 12 miniștri ai Sănătății, trei dintre ei anchetați de DNA.

Și-au creat rețele mafioate. M-aș fi așteptat în această lună de zile să primesc de la parlamentarii PSD propuneri de proiecte serioase. Am verificat și nu am primit nici măcar o singură idee.

Ați început probabil să scrieți această moțiune înainte să fiu numit ministru. Ați așteptat să apară o tragedie să puneți în cârca mea dezastrul. Am găsit sistemul de sănătate mult mai rău decât l-am lăsat în 2016. V-ați bătut joc de tot ce am făcut și era un început de reformă reală. Dar asta înseamna decuplarea de la banii din Sănătate. Trebuia încă din 2017 să avem studiile gata pentru spitalele regionale, iar până astăzi să aibă aceste spitale măcar câteva etaje.

În aceste 50 de zile, ce am făcut eu? Am alocat 50 de milioane din fonduri europene pentru investiții în spitalele COVID. Am evaluat și vom evalua stadiul de implementare.

Îmi spuneți că nu am făcut nimic pentru deschiderea școlilor. Poate nu știți, dar școala s-a deschis. Până în prezent au fost distribuite un milion de teste din care 445 de mii au ajuns în școli. Îmi reproșați că nu am făcut nimic în gestionarea pandemiei. Am lua măsuri concrete. Campania de vaccinare ne plasează în topul european al vaccinării.

M-am asigurat că personalul medico-sanitar sunt plătiți în mod corect și transparent. Vom demara testarea cu teste antigent în cabinetele medicilor de familie.

Am primit un mandat de reformă și puteți să strigați demisia 24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de 4 ani și nu mă voi opri”.

Alexandru Rafila: „Nu este suficient să arătați permanent ce au greșit „ceilalți”. Asta o făceați când erați în Opoziție! Acum, când sunteți ministru, când dețineți pârghiile Puterii, trebuie să arătați CUM și CE ați făcut, CUM și CE ați corectat. Mai ales într-o situație de criză majoră de sănătate publică!

Această moțiune simplă nu pune nici Sănătatea, nici Sistemul Sanitar în banca acuzaților. Această moțiune critică lipsa evidentă de performanță a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viața românilor. Această moțiune este depusă împotriva ministrului care NU a reușit să ia deciziile necesare, NU a reușit să coaguleze experiența profesioniștilor – așa cum chiar el susținea că ar trebui făcut – pentru a prelua controlul asupra pandemiei și pentru a garanta siguranța pacienților.”

Parlamentarii liberali care vor vota moțiunea simplă a PSD împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, riscă excluderea din partid. Avertismentul vine din partea prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan nu crede că va exista vreun parlamentar PNL care va vota această moțiune. El spune că, în cazul în care se va întâmpla, totuși, așa ceva, va propune excluderea celui care a făcut-o.

„Ca prim-vicepreședinte al PNL vă spun că dacă se va întâmpla, voi cere excluderea din partid a parlamentarului respectiv. Când funcționezi într-o coaliție, când împărtășești niște valori și vrei cu adevărat să schimbi România în bine și să o modernizezi nu e loc de războaie și supărări personale. Faci parte dintr-un partid politic. Ești membru al unui grup parlamentar care are 143 de oameni, la Senat și la Cameră. Nu vii să te joci cu așa ceva”, a declarat Rareș Bogdan.

Potrivit spuselor sale, ministrul Vlad Voiculescu se poate baza pe susținerea întregii coaliții de guvernare.

„Vlad Voiculescu are susținerea coaliției, nu doar a USR PLUS. E absolut normal ca cei din PNL, din UDMR să-l susțină în demersurile sale. N-am motive să mă îndoiesc de profesionalism, de concurs de idei, de CV-uri”, a spus Rareș Bogdan, la Digi24.

Rareș Bogdan avertisment pentru parlamentari PNL

Rareș Bogdan a precizat că parlamentarii PNL nu vor votat nici împotriva lui Voiculescu și nici a vreunui alt ministru. Potrivit spuselor sale, există o construcție guvernamentală care trebuie să funcționeze în ciuda discuțiilor care apar. Rareș Bogdan a mai adăugat că actualele discuții, pe tema bugetului, vor înceta în următoarele zile. Prim-vicepreședintele PNL a subliniat că prima jumătate a acestui an nu trebuie ratată din perspectiva impunerii reformelor.

„Nu sunt tensiuni, sunt discuții și se vor estompa în 2-3 zile. E normal. Banii nu sunt foarte mulți, toate domeniile solicită bani în plus. Nu e nimic anormal în a cere bani. Miniștrii și premierul se vor pune pe treabă pentru a face reforme. Această guvernare are la bază reformele. Dacă ratăm această primă jumătate de an, riscăm să ratăm guvernarea”, a mai spus Rareș Bogdan.

În opinia liderului liberal, actualii membri ai guvernului trebuie să se preocupe să atragă mai mulți bani la buget. În opinia sa, o sursă importantă sunt companiile de stat care vor trebui restructurate în baza unor criterii de performanță.

„Trebuie să vedem cum aducem mai mulți bani la buget și nu cum să împărțim sărăcia. Nu trebuie să ne fie teamă să acționăm decisiv pe criterii clare de performanță în companiile de stat acolo unde există salarii uriașe”, a mai spus Rareș Bogdan.