EDITORIALUL EVZ: Războiul Chiliman-Antonescu ne va costa 1,2 milioane de euro

EDITORIALUL EVZ: Războiul Chiliman-Antonescu ne va costa 1,2 milioane de euro

Cine crede că primarul Andrei Chiliman se luptă ca să salveze Bucureştiul de Elena Udrea ar trebui să se mai gândească un pic.

Chiliman se luptă de fapt pentru propriul său post, iar cel care-l vrea cel mai mult trimis în şomaj este şeful său pe linie de partid, Crin Antonescu. Cât despre intenţiile PDL, recunosc sincer că nu le înţeleg, pentru că desfiinţarea sectoarelor ar face ca, după alegerile din 2012, acest partid să nu mai aibă nici un cuvânt de spus în administrarea oraşului Bucureşti.

Pentru a înţelege lucrurile mai bine ar trebui să ne uităm la un ultim sondaj efectuat în Bucureşti şi care a fost recent făcut public. Este vorba de o cercetare a Facultăţii de sociologie a SNSPA, efectuată după toate regulile artei: 1.116 subiecţi intervievaţi faţă-în-faţă, la domiciliu, la începutul lunii aprilie. Marja de eroare este de 2,9%. Studiul arată că PDL are şanse minime să câştige alegerile din acest oraş: la momentul efectuării sondajului, USL ar fi luat 55% din voturi, iar PDL doar 23%. Puţin probabil ca situaţia să se modifice substanţial până în 2012. Mai mult, 33% din cei chestionaţi spun că PDL ar trebui desfiinţat (doar 3% spun acelaşi lucru despre USL) ceea ce arată o ură incredibilă faţă de acest partid. În paranteză fie spus, liderii democrat-liberali ar trebui să se întrebe cum s-a ajuns aici, după ce, în 2004, acesta a fost oraşul care a contribuit decisiv la victoria lui Băsescu. Popularitatea primarilor Sorin Oprescu, Andrei Chiliman şi Cristian Piedone Popescu este în creştere faţă de 2010 şi toţi trei au mari şanse să fie realeşi.

Şi atunci, de ce este îngrijorat Chiliman şi vrea organizarea unui referendum care va costa 1,2 milioane de euro? Răspunsul este: pentru că se teme că şi Antonescu şi Ponta vor de fapt desfiinţarea primăriilor de sector. Preşedintele PNL este în conflict cu primarul liberal Andrei Chiliman, iar liderul PSD are un război de purtat cu Vanghelie de la sectorul 5. Şi Ponta, şi Antonescu ar fi mulţumiţi ca, la nivelul Capitalei, să aibă un singur primar cu care să negocieze, pe Sorin Oprescu, şi pe care să-l controleze prin intermediul consiliului general. Ceea ce nu ştie publicul este că, în spatele frontului liberal unit împotriva lui Băsescu, se duce un război civil dur, în care nu se iau prizonieri. De fapt, greşesc. Nu este un război. Este o epurare de sorginte stalinistă, în care Crin Antonescu îi lichidează pe toţi dizidenţii – reali sau închipuiţi – pe toţi cârtitorii, pe toţi şovăielnicii. În locul lor vine o echipă de yes-mani, inodori şi inspizi, dar controlabili. Aşa cum l-a înlocuit generalissimul Stalin pe mareşalul Tuhacevski cu un sicofant precum Voroşilov, aşa l-a eliminat şi Antonescu pe Vosganian şi l-a pus în loc pe obscurul Hellvig. Recent, liderul PNL i-a scos pe toţi oamenii lui Chiliman din structurile de conducere a partidului. Aceasta este răzbunarea pentru faptul că primarul sectorului 1 se duce cam prea des la vila lui Patriciu de la Snagov şi discută acolo tot felul de lucruri subversive, împreună cu alţi liberali marginalizaţi de Crin Antonescu. Nu se ştie exact ce se discută, dar sunt tot mai multe zvonuri că Patriciu ar dori fie să înfiinţeze un partid liberal nou, fie să schimbe actuala conducere a PNL. Nu întâmplător spunea fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu că Patriciu ar putea avea grijă ca PNL să revină la calea dreaptă a liberalismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Personal, nu cred că Antonescu poate fi răsturnat. Este adevărat, a aruncat la coş toate principiile liberale, dar ce contează? Omul aduce voturi, iar nomenklatura PNL nu vrea decât să revină la putere, chiar şi în alianţă cu satana securisto-comunistă. Problema este că nici Antonescu nu poate scăpa de Chiliman. Omul deţine o funcţie aleasă şi, dacă mai are sector, va fi reales. Aşa că, preşedintele PNL ar fi probabil încântat dacă doamna Udrea i-ar da o mână de ajutor să scape de Chiliman. Păcat doar că 1,2 milioane de euro din banii bucureştenilor se vor cheltui pe o inutilă dispută între găşti de partid.