Ultimul şef al UM 0962, Cornel Şerban, a rezistat în funcţie fix zece zile. Predecesorul său, Virgil Ardelean, a ocupat acest post o săptămână. Nici şefii lor de la Interne nu au avut o carieră longevivă: Gabriel Oprea a plecat după 22 de zile, iar Liviu Dragnea a avut un mandat de doar două săptămâni. Ambii miniştrii PSD au fost nevoiţi să demisioneze tocmai din cauza disputelor generate de numirea unui şef la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Informativă (DGIPI).

Ce lucruri mizerabile ascunde această structură secretă – cu nu mai puţin de 3.200 de agenţi! – de a provocat atâtea scandaluri în doar trei luni? Detalii prea multe nu vom afla, probabil, niciodată. Putem doar să intuim: dosare folosite pentru şantaj, interceptări ilegale şi manevre în zona gri care leagă politica de afacerile dubioase. De când s-a înfiinţat acest serviciu, cunoscut la început sub denumirea de UM 0215, scandalurile s-au ţinut lanţ. Agenţii secreţi ai ministerului de Interne se ocupau cu filajul opoziţiei şi a regelui Mihai, dar şi a colegilor de la SRI, cu care erau într-un permanent conflict. În mai `98, după un val de scandaluri, CSAT a decis desfinţarea acestei unităţi militare. În realitate, structura a fost reînfiinţată sub o altă denumire, UM 0962, cu mai multe atribuţii şi personal suplimentar. În 2001, premierul Năstase a emis o ordonanţă care autoriza UM 0962 să utilizeze „mijloace tehnice specifice” pentru obţinerea informaţiilor. Prin 2007, în secret, le-a şi cumpărat. Nici o comisie parlamentară nu a dorit să ştie ce sunt aceste nespecificate mijloace tehnice specifice şi s-a mulţumit să-i creadă pe cuvânt pe miniştrii de Interne, care s-au jurat că ei nu ascultă telefoanele. Iar în mandatul ministrului liberal Cristian David, numărul celor care activează în cadrul UM 0962 a crescut cu circa 50%.

Istoria se repetă: şi Dan Nica vrea să desfiinţeze DGIPI, după ce directorul unităţii a fost reţinut de procurori anticorupţie. Din primele relatări, omul era mână în mână cu unul din cei mai dubioşi rechini imobiliari din România, celebrul Puiu Popoviciu. Reţeta acestui om de afaceri era simplă: se asocia cu diverse unităţi de stat, punea mâna pe terenurile acestora la preţuri de nimic, după care dezvolta mega-proiecte imobiliare. Potrivit informaţiilor din presă, şeful direcţiei secrete a Internelor, Cornel Şerban, a avut rolul de a-l proteja pe Popoviciu de ancheta celor de la DNA.

În loc să se joace dea desfiinţarea şi reînfiinţarea UM 0962, Nica ar trebui să recunoscă faptul că este depăşit şi să demisioneze. Este clar că Geoană l-a pus acolo datorită intelectului său modest, întrucât funcţia de ministru de Interne putea deveni o trambulină pentru preşedinţia PSD. Cu sau fără DGIPI, poliţia este putredă şi trebuie complet reformată – de la sistemul de pregătire a cadrelor la Academia Alexandru Ioan Cuza la cel de promovare a chestorilor graşi, îngâmfaţi şi corupţi care zac prin sediul ministerului. Cum trebuie procedat? Habar nu am. Dar ministrul Nica, care-i trimitea pe ofiţerii de la DGIPI să prindă „speculanţii” din pieţe, nu ştie nici atât.