Silviu Sergiu: "Doamna cu balanţa şi panglică legată la ochi întru imparţialitate este astăzi tristă."
„Domnii” cu ocalele mici i-au luat pâinea de la gură, doar-doar o scăpa balanţa din mână, sleită de puteri. Parlamentul împarte astăzi dreptatea prin vot (nota bene) în dosarele de corupţie ale lui Adrian Năstase. Sunt semnale clare că fostul premier nu va putea scăpa de judecători. După ce-i vor ridica imunitatea în faţa justiţiei, vor fi cu siguranţă mulţi parlamentari care vor rosti, fără scrupule, minciuna care a făcut ca România să ajungă raiul tuturor borfaşilor: „Justiţia trebuie lăsată să-şi facă da to ria”. Astăzi, această frază va suna mai jignitor ca oricând.
Nu contest necesitatea ca magistraţii, preferabil unii oneşti, să facă odată şi pentru totdeauna lumină asupra faptelor de care este acuzat Adrian Năstase. Revoltător este însă faptul că adevăratul proces al lui Năstase va avea loc în Palatul Parlamentului, nu în Palatul Justiţiei.
Parlamentul nu mai este pentru Năstase un scut. Pentru o sumedenie de acuzaţi de corupţie, a rămas la fel de eficient. Nu pentru el. Pavăza antijustiţie a ajuns străvezie, de i se văd fostului premier şi glandele suprarenale cu care, odinioară, comunica cu Mircea Geoană. Pe atunci, altele erau vremurile, altele erau moravurile. Pe atunci, îşi invita duşmanii să-i numere ouăle. Astăzi, ca să candidezi, ai nevoie de alte dotări zoomorfe. Aşa pretinde Mircea Geoană. Cică acum e vremea animalelor politice mari.
Dacă Adrian Năstase va fi trimis astăzi în judecată (şi sunt multe semnale în acest sens), nu înseamnă că separaţia puterilor în stat a devenit literă de lege în România. Înseamnă că multor politicieni li se potriveşte ca o mănuşă acest lucru. Niciunul nu face nici cel mai mic efort să elimine controlul pe care puterea legislativă îl exercită asupra celei juridice. Se gândesc doar cum să scape de un adversar în interiorul PSD, sau să legitimeze coaliţia PDL-PSD, dând un semnal că anti corupţia n-a murit, pentru a nu putea fi atacaţi pe acest subiect în campania electorală ce va să vină.
În ultima vreme, Adrian Năstase a făcut tot posibilul să evite trimiterea în judecată. A încercat în zadar să obţină sprijinul partidului. S-a oferit să candideze la preşedinţie împotriva lui Traian Băsescu, doar-doar PSD-iştii, care mai trag încă nădejde la ruperea coaliţiei cu PDL, s-or încolona în spatele său. Dacă ar fi avut şanse reale să-l învingă pe Băsescu, probabil ar fi evitat votul de astăzi. Cum fostul premier nu mai poate fi un pariu câştigător, este explicabil de ce Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc sau alţi colegi de partid nu au fost receptivi la tânguielile lui.
Trimiterea în judecată este, în esenţă, un lucru bun chiar şi pentru Adrian Năstase. Dacă este nevinovat, tribunalul este locul cel mai potrivit unde să o dovedească. Mulţi ar putea spune că este o zi mare pentru lupta antico rupţie. Eronat. Votul de astăzi este dovada că lupta anticorupţie are tot mai puţine şanse în România.
CITIŢI ŞI:
ADRIAN NĂSTASE, TRIMIS ÎN FAŢA JUSTIŢIEI