EDITORIALUL EVZ: Jurassic Park şi noua generaţie

EDITORIALUL EVZ: Jurassic Park şi noua generaţie

Se tot aud în piaţă zvonuri privind o iminentă remaniere guvernamentală. E o mişcare browniană ceva de speriat. Dacă ar fi să te iei după şuşoteli, nimeni nu are scaunul garantat.

Unii susţin că revigorarea Executivului nu ar avea ca scop decât mascarea unei noi cedări către UDMR, care tam-nesam, cu ocazia numirii unui nou ministru al Sănătăţii - s-a gândit să renegocieze -că tot nu avea altă treabă - reorganizarea teritorială. Că vine remanierea a anunţat şi doamna Elena Udrea, care ştie ce vorbeşte.

O remaniere este necesară. Şi nu doar la nivel psihologic, ca la echipele de fotbal, unde se schimbă antrenorul, dar lotul rămâne acelaşi. Deşi nu pare vizibil, echipa PDL a început să se modifice. E drept, cu viteza melcului, dar se schimbă. Baronii nu mai sunt aceiaşi, iar vremurile lor bune au trecut demult. Am scris de nenumărate ori că echipa Blaga-Videanu-Berceanu, celebra tripletă BVB, va pleca din Executiv. Am scris de m-am plictisit, dar prea puţini au crezut în analiza mea. BVB-ul era pe val, în putere, şi nimeni nu credea că nemuritorii,"greii-greilor", vor intra cât de curând într-o splendidă izolare. Într-o dreaptă sau poate nedreaptă uitare, în istoria partidului şi-atât. Vreau să fiu bine înţeles: n-am nimic personal cu ei, dimpotrivă! Cu doi dintrei ei sunt prieten şi îi preţuiesc sincer.

Unii zic că Traian Băsescu şterge urmele tinereţii sale, nu mai este nemulţumit de vechii tovarăşi de drum. Unii l-au trădat, alţii, vicleni copii de casă, au mers "la două capete", cum se spune în jargon…Tot ce-i posibil. Pe mine mă interesează strict că baronii din PDL au început să dispară. Dinozaurii mor, Jurassic Park se închide! Adevărul este că o astfel de schimbare era necesară. Nu poţi fi compatibil în Uniunea Europeană cu foşti activişti, doctori în organizare ce-i drept, dar tămâie la Bruxelles. Adevăraţi cozmânci ai teritoriului, aspiratoare de voturi şi cumetrii, dar analfabeţi la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vremurile se arată a fi grele. Nimeni nu socoteşte că prăbuşirea definitivă a Greciei ar dezechilibra sistemul bancar românesc, unde elenii sunt prezenţi masiv. Italia şi Spania sunt şi ele cu Sabia lui Damocles deasupra capului. Ştiţi câţi români muncesc în cele două ţări mediteraneene? Circa 3,5 milioane!!! Nu fac socoteala des întâlnită a banilor pe care aceşti români îi trimt acasă lunar. Şi care au salvat economia autohtonă de multe ori. E prea banal. Imaginaţi-vă doar, iar în cazul Italiei imaginaţia se aproprie de realitate, că aceştia şi-ar pierde locurile de muncă. O parte dintre ei ar fi nevoiţi să se întoarcă acasă, unde de bine de rău o să găsească un pătrunjel sau o găină. Hai, nu toţi, punem doar 10%. Ce o să facă 350.000 - 400.000 de români reîntorşi în ţară? O să îngroaşe rândurile şomerilor, o să îngreuneze şi aşa bugetul naţional, care-i rupt precum ciorapii de plasă a unei prostituate.

Cine poate face faţă acestor provocări care ne pândesc? Doar o nouă generaţie de politicieni. Tineri de 35-40 de ani, cu studii serioase, care vor avea curajul să ia hăţurile în mâini, să taie coada câinelui cum zice Dinu Patriciu. Dar nu longitudinal, ca sadicii, ci dintr-o bucată. "Puşti" dornici de afirmare, dar şi adevăraţi profesionişti. Neatinşi de morbul politicianist, de obligaţii la enşpe mâini. O "generaţie Coldea", cum îi zice Cozmin Guşă, şi care poate scoate România la mal.

Da, Traian Băsescu poate face această mutare, această reformă a PDL-ului sub presiunea crizei. Suntem, de fapt, obligaţi de organismele internaţionale care s-au săturat să discute cu diverşi autişti trimişi de Bucureşti. Care nu pricep nimic şi care, odată întorşi în Românica, abia aşteaptă să-i înjure neaoş pe europeni, precum Ilarion Ciobanu: "Ce căutaţi, mă, în munţii noştri?".

Cu riscul unei impopularităţi majore dar, la urma - urmei, ce mai are de pierdut din moment ce este la ultimul mandat – Traian Băsescu poate reforma statul român. Mai cu binişorul, mai cu gâtul rupt unui baronete din ăsta pedelist, mai cu un scandal. Nu-s deloc băsist, e doar un scenariu!