EDITORIALUL EVZ: Francisc bate Toba

EDITORIALUL EVZ: Francisc bate Toba

Florian Bichir: "În plin scandal al interceptărilor telefoanelor mi-am permis să spulber o legendă proastă. Aceea că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ar face ascultări."

Dimpotrivă, datorită profesionalismului, STS-ul a fost ferit de scandaluri. Îmi exprimam părerea că, „dacă exemplul STS ar fi urmat şi de alte instituţii, nu am mai vorbi despre inter ceptări ilegale în România”. Nimic special! Cine credeți că a sărit ca ars de fund în sus? Un individ căzut de mult în anonimat: Francisc Tobă. Nu vă pierdeți vremea să-l căutați pe Google, că nu merită efortul.

Un pârât de ofițer care în 1989 a crezut că i-a pus Dumnezeu mâna în cap. Ce a făcut la Sibiu căpitanul Tobă, unde l-au prins evenimentele? Din ordinul său au fost sechestrate aproape 600 de persoane, printre care și comandanții Securității și Miliției. Totodată, procurorii militari l-au acuzat pe Tobă și de implicare în distrugerea a 96 de imobile, uciderea a 93 de per soane și rănirea altor 218. Dan Voinea nu s-a sfiit să declare că Tobă a furat mai multe obiecte de artă din casa de la Sibiu a lui Nicolae Ceauşescu: „Bine-mersi a fost pus inclusiv director la tot felul, director general, reprezentantul României nu știu unde, deși este infractor cu acte. Are dosar pentru furăciuni și crime…”. Bref, mare om, mare militar, mare caracter... Tobă a cochetat cu politica și a fost deputat PDSR între 1992-1996.

Pe cine deranjează STS? Păi pe multe firme de IT, dar și alte mari firme, pentru că în schimbul unor sume modice asigură baza de date a ministerelor, a firmelor statului, iar micii afaceriști n-au și ei un os de ros. Ce și-ar mai freca mâinile de bucurie unele firme private să aibă baza de date a AVAS sau mai știu eu ce minister. Spre cinstea lor, Opriș, Grigore, Vasilcă și Balaure, adică conducerea STS, n-au pus „botul” la rugămințile micilor „întreprinzători”. De aici, actualele și viitoarele atacuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Că habar nu are să scrie un text, darămite să facă o polemică, o demonstrează Tobă în primele rânduri: „Dacă nu a știut de apariția articolului are o mare problemă”. Minte de securist reșapat! Adică materialele trebuie date de jurnaliști spre aprobare sau structurile de informații trebuie să se ocupe cu ce scriu jurnaliștii. N-ai voie să scrii liber și după mintea ta că nu vrea Tobă. În plus, cred că „doctorul în științe militare” are ciupituri și pe creier, nu doar pe față, din moment ce confundă tehnica de interceptare cu cea destinată interceptărilor ambientale.

Îi înțeleg frustrarea lui Tobă. Ca unul dintre cei șase inițiatori ai legii STS, era obișnuit să fie băgat în seamă. Unde-s vremurile când plecai acasă de la zilele STS pe bază de buletin, pentru că nu mai puteai vorbi? Te doare că nu ai influență, că n-ai reușit nici prin Tăriceanu să te agăți undeva? Păi cine să se încurce cu unul ca tine?

Tobă este un specimen reprezentativ pentru securiștii mărunți și cu IQ-ul scăzut. Ei cred că în spatele unor laude sau atacuri se află întotdeauna un interes, pentru că așa au făcut ei toată viața. Degeaba bați Toba, Francisc. Oameni ca tine sunt de mult morți. Acum faci doar umbră pământului.