EDITORIALUL EVZ: Fabrica de diplome

EDITORIALUL EVZ: Fabrica de diplome

„Proști cu diplomă există, slavă Domnului, peste tot în lume. Spre deosebire de alți proști, ai noștri n-au depus niciun efort”.

Ţara e înfiorată de soarta unei dive care nu poate să-şi ţină închisă uşa dormitorului şi îşi acuză fostul soţ de toate relele din lume. (Oare de ce nu or folosi ziarele colorate şi termenul de div?) Zeci de aşa-zise vedete agramate se fâţâie în faţa camerelor de luat vederi şi ne informează că sunt licenţiate, că au mastere etc.

Miracolul acestei explozii de intelectuali pe metru pătrat a fost explicat săptămâna acesta, dar iureşul a fost repede înăbuşit. Sunt mari interese la mijloc şi evident o groază se simt cu musca pe căciulă. Mai mulţi profesori de la Universităţile „Alexandru Ghica” şi „Europa Ecor” din Alexandria sunt cercetaţi pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false. Potrivit poliţiştilor, dosarele de absolvire erau întocmite în numai câteva săptămâni, în domeniul economic, petrol şi gaze. Universităţile se aflau în proces de lichidare din 2001. Da, aţi citit bine: 15.000. Doar în cazul acesta. Însă nimeni nu ştie câte diplome au fost eliberate de aceste fabrici, adevărate tipografii de ‚telectuali.

După 1948, comuniştii au înfiinţat o nouă generaţie de intelectuali, la apelul bocancilor, unii dintre ei absolvind Bacalaureatul după facultate. Astăzi, după Revoluţie, doar cei care n-au vrut sau au avut un pic de ruşine nu au o diplomă de absolvire a unei facultăţi.

Neîndoielnic, nu un petic de hârtie îţi asigură accesul în categoria celor cu neuroni antrenaţi sau îţi oferă automat o slujbă bună, ci competenţa şi buna pregătire. Proşti cu diplomă există, slavă Domnului, peste tot în lume. Spre deosebire de alţi proşti, ai noştri n-au depus niciun efort. Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. În plus, cineva pregătit se prezenta la examenele de licenţă pentru persoanele care nu doreau să le susţină, fapt pentru care cerea 600 de euro.

Astfel de cazuri nu sunt noi, ele fiind semnalate din 1990 încoace, însă, fără excepţie, peste toate s-a aşternut tăcerea. Zeci de categorii profesionale - poliţişti, jurişti, cadre didactice, economişti - au apelat la această structură paralelă pentru a parveni. Şi e greu să spargi acest buboi, din moment ce există zeci de mii de intelectuali de acest gen care sunt astăzi infiltraţi în toate structurile de putere sau influenţă din România. Dacă ai trage hotărât de un capăt de aţă, s-ar deşira întregul pulover care îmbracă ţara. Un accesoriu putred, care intoxică adevăratul învăţământ.

Frauda universitară a devenit literă de lege într-un stat în care poliţistul care ar trebui să-şi facă datoria primeşte de la cel anchetat o diplomă cu ajutorul căreia se va căţăra mai sus în sistem. Ministrul învăţământului nu poate fi învinovăţit pentru această uriaşă fraudă. Ce bancă e vinovată pentru banii falşi puşi în circulaţie? Vinovat e un întreg sistem, ros de cancerul corupţiei.

La cum arată mecanismul fraudei universitare, e greu de crezut că îl poate opri cineva. An de an, apar noi pretendenţi la titluri universitare, aspiranţi la intelectualitate, plutonieri care se visează generali. În curând, îţi va fi ruşine să susţii că ai mai mult decât liceul...

Ne puteți urmări și pe Google News