Ioana Lupea: "Un al doilea ministru ar putea fi fortat sa paraseasca guvernul Tariceanu 2 in imprejurari nevrednice pentru un demnitar, dupa fostul ministru al comunicatiilor, Nagy Zsolt".
Numele lui Tudor Chiuariu, ministrul justitiei, figureaza intr-o plangere verificata de Departamentul National Anticoruptie, iar cercetarea penala poate atrage suspendarea lui din functie.
Comic este ca in combinatia dezvaluita de Cozmin Gusa sunt implicati ambii ministri: Tudor Chiuariu a legalizat o hotarare de guvern initiata de Nagy Zsolt in care un bun al statului este pus la dispozitia unor afaceristi cu relatii politice.
Legendele cabinetului Tariceanu 1 spun ca ministrii UDMR au sustinut impetuos hotararea, refuzata fara drept de apel de Monica Macovei. Se pare ca aceeasi HG, avizata de Tudor Chiuariu imediat dupa instalarea sa in post, a impins un director din Ministerul Justitiei, cu opinii divergente, la demisie.
Trebuie spus ca, intr-un rol secundar, apar premierul Calin Popescu-Tariceanu, cel care a trimis-o spre publicare in Monitorul Oficial, si primarul democrat al Capitalei, Adriean Videanu, prieten si partener cu beneficiarii afacerii. Contributia acestora nu este inca pe deplin lamurita. Dar nominalizarea unor politicieni PNL, PD si UDMR intareste teza ca numai profitul stimuleaza consensul politic si slabeste ipoteza ca dosarul este doar hartuire impotriva guvernului si a liberalilor.
Daca DNA confirma cercetarea afacerii legalizate de ministrul justitiei, atunci cabinetul Tariceanu 2 primeste o palma usturatoare, fata de care motiunea de cenzura a PSD este o blanda mangaiere. Dupa ce acesta reusise in lunile ce au urmat referendumului sa convinga unii romani ca lucreaza spre binele lor si nu al altora.
Sondajele din ultimele saptamani, oficiale si neoficiale, semnaleaza o crestere a increderii in premierul Calin Popescu-Tariceanu, in activitatea guvernului si in liberali cu cateva procente (3a dupa IMAS). Retragerea din batalia cu seful statului in Palatul Victoria, maniera sigura si profesionista in care a administrat efectele caniculei, subiectul-vedeta al verii, cresterea pensiilor si subventiile pentru agricultori, toate au dus la o sesizabila, nu semnificativa, schimbare a perceptiei asupra executivului si a liberalilor.
Strategia „bunei guvernari” este insa ineficienta electoral, daca ministrii nu se pot abtine sa-si vare degetele in borcanul cu miere. Degeaba face executivul figura de serios, competent si generos cu diverse categorii de populatie daca asupra unor membri importanti precum Tudor Chiuariu planeaza suspiciunea de coruptie.
Buna guvernare este cea mai tare carte in competitiile electorale ce vor urma si platosa impotriva atacurilor lui Traian Basescu. Orice pata de rugina o va transforma in recuzita nefolositoare. Daca intre un corupt si un nebun poporul il alege pe primul, intre un corupt si un incapabil, poporul opteaza pentru cel de-al doilea. Romanii nu au pretentia ca liderii lor sa fie inteligenti, ci macar onesti, mai scuza greseala sau prostia, imoralitatea nu.