Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Diversiunea mapelor
EDITORIALUL EVZ: Diversiunea mapelor

EDITORIALUL EVZ: Diversiunea mapelor

Dacă scandalul bileţelelor de anul trecut ne-a adus în faţa urnelor, mă întreb unde ne va arunca diversiunea mapelor.

Mapa profesională a Monicăi Macovei este biletul lui Traian Băsescu. Să ne amintim: exact în urmă cu an, Traian Băsescu făcea public biletul în care premierul Călin Popescu-Tăriceanu îi cerea să intervină pe lângă Parchet pentru prietenul Dinu Patriciu. În replică, ne-a fost înfăţişată o rezoluţie a lui Traian Băsescu pe un memoriu Alro trimis către Ministerul Economiei, poreclită la vremea respectivă „biletul lui Băsescu“. În mai puţin de două săptămâni, dezbaterea pe tema bileţelului lui Tăriceanu s-a mutat la „biletul lui Băsescu“ şi a ţinut până la suspendarea din funcţie a şefului statului.

Strategia este aceeaşi: mapa profesională a Noricăi Nicolai a fost înlocuită pe nesimţite de cea a Monicăi Macovei. Cu ce e mai rea Norica decât Monica? Şi dacă tot au amândouă mape profesionale dalmaţiene, de ce Norica n-ar putea fi un ministru la fel de bun ca Monica? Norica Nicolai a fost substituită în dezbatere cu Monica Macovei, cu vădita intenţie de a pune semnul egalităţii între cele două. Şi de a demonstra în faţa noastră, a publicului spectator şi zăpăcit de atâtea mape, dubla măsură a şefului statului şi motivaţia exclusiv politică în respingerea candidaturii Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al justiţiei.

Campania de manipulare nu-i vizează pe cei cu opinii ferme. Dacă vrei să-i vezi pe Traian Băsescu şi pe Monica Macovei arhanghelii dreptăţii, atunci nici flota, nici mapa nu- ţi vor schimba percepţia asupra celor doi. Regula e valabilă şi pentru Călin Popescu- Tăriceanu şi pandantul său, Norica Nicolai. Capcana este întinsă acelora mulţi şi dispuşi să creadă că toţi politicienii sunt o apă şi un pământ şi că se ceartă între ei pentru putere în loc să facă bine oamenilor. Cu alte cuvinte, consilierii deştepţi ai PNL încearcă să-l împiedice pe Traian Băsescu să puncteze decisiv la imagine în acest scandal în care Tăriceanu oricum pierde.

De ce o capcană? Este invocat dreptul de a critica al unei persoane cu probleme, în speţă Traian Băsescu. Cine vorbeşte despre profesionalism şi moralitate, Băsescu care a numit-o pe Monica Macovei, Băsescu care a furat flota, şi-a însuşit casa din Mihăileanu şi are şi el o mapă profesională cu bube? Traian Băsescu a fost obligat să o numească pe Monica Macovei în funcţie pentru simplul motiv că aceasta a fost validată de parlament împreună cu întregul cabinet. Era de datoria parlamentului să examineze mapele profesionale ale miniştrilor primului guvern Tăriceanu. Ceea ce i se poate reproşa lui Traian Băsescu din această perspectivă este că nu a verificat mapa profesională a lui Călin Popescu- Tăriceanu, pe care l-a mandatat personal să formeze guvernul.

Poate că Traian Băsescu cu flota, casa din Mihăileanu şi mapa lui profesională în cârcă nu are dreptul moral să vorbească, dar este obligat să o facă, potrivit Constituţiei şi deciziei Curţii Constituţionale de anul trecut. Nu competenţa morală a şefului statului, ci atribuţiile funcţiei prezidenţiale la numirea unui ministru, descrise clar în decizia Curţii Constituţionale, îi dau lui Traian Băsescu dreptul să vorbească. Ne place, nu ne place, Traian Băsescu este încă şeful ales al statului.

Dacă scandalul bileţelelor de anul trecut ne-a adus în faţa urnelor, mă întreb unde ne va arunca diversiunea mapelor; probabil înapoi în haos.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: