EDITORIALUL EVZ: De ce riscă PD-iştii să lase „ciocu’ mic“

EDITORIALUL EVZ: De ce riscă PD-iştii să lase „ciocu’ mic“

Silviu Sergiu: „Vasile Blaga se luptă cu Sorin Oprescu, la vedere, şi cu oamenii lui Theodor Stolojan, în spatele uşilor închise din Modrogan“.

Pentru Vasile Blaga, miza alegerilor din Bucureşti nu este doar funcţia de primar al Capitalei. Dacă va pierde în faţa lui Sorin Oprescu, el nu riscă doar şubrezirea propriei poziţii în partid. Nu joacă numai soarta PDL-ului la alegerile parlamentare din toamnă, când „bulgărele de zăpadă“ care ar lua-o la vale în eventualitatea pierderii Capitalei s-ar transforma într-o avalanşă şi i-ar îngropa pe democrat-liberali de tot.

Pentru Vasile Blaga, scrutinul din Capitală are o miză mai puţin vizibilă, dar la fel de importantă. Fostul ministru de interne se luptă duminică cu Sorin Oprescu, la vedere, şi cu oamenii lui Theodor Stolojan, în spatele uşilor închise din Modrogan.

Dacă va fi învins de Oprescu, o fisură importantă va apărea în armura etalată în faţa grupării provenite din PNL, pe care nu i-a înghiţit încă de la bun început. De când au atârnat de sigla PD un „L“. Ei au spus că vine de la „Liberali“. Blaga i-a privit întotdeauna ca pe nişte „Liberschimbişti“. Nu i-a scăpat nicio secundă din ochi, ca nu cumva să-şi mărească influenţa în interiorul partidului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, fostul ministru nu poate rosti toate cele trei litere. Ultima i se opreşte în gât, sufocându-l parcă.

Oamenii lui Stolojan sunt însă pe cai mari zilele acestea. Bătăliile pe care le-au câştigat le conferă un ascendent asupra PD-iştilor din vechea gardă, din care face parte şi Blaga. Au cucerit redute care păreau de necucerit, fiefuri ale eternilor baroni roşii din PSD. Gheorghe Flutur şi Ion Lungu la Suceava, Cătălin Flutur (vărul fostului ministru al agriculturii) la Botoşani au spart monopoluri social-democrate care păreau indestructibile. Chiar şi cvasinecunoscuţ ii Florin Popescu şi Gabriel Boriga la Dâmboviţa au fost naşii unor PSD-işti. La Iaşi, Dumitru Oprea are şanse să-l învingă în turul doi pe actualul primar PSD, Gheorghe Nichita. Ar fi o victorie la fel de răsunătoare.

În acest timp, greii PD îşi ling rănile aproape mortale căpătate în alegeri. Radu Berceanu la Dolj, Cezar Preda la Buzău au eşuat lamentabil. Dintre liderii de prim rang din vechea gardă PD-istă, doar Emil Boc şi Sorin Frunzăverde au ieşit învingători la Cluj şi Caraş-Severin. Au făcut-o însă în fiefuri tradiţionale de dreapta.

Rezultatele obţinute de oamenii lui Stolojan la locale le oferă acestora un ascendent asupra PD-iştilor. În mod cert, vor pretinde mai multă putere în interiorul PDL, vor încerca să-şi crească influenţa. Sunt voci care spun că deja au demarat acest proces. Că oamenii lui Stolojan vor să ceară mai multe locuri de candidaţi în alegerile parlamentare. Dacă Vasile Blaga va pierde Bucureştiul, ei vor avea mai multe şanse să şi obţină aceste lucruri. Nu vor mai exista lideri proveniţi din PD care să le ţină piept în lupta pentru putere din interiorul partidului. Mai mult, Blaga şi-ar putea vedea ruinate ambiţiile de a conduce guvernul după alegeri. Dacă, bineînţeles, PDL va avea cu cine să-l formeze. Lui Băsescu îi convine un premier docil, ca Theodor Stolojan, nu un lider temperamental, precum Vasile Blaga.

Şi astfel, PD-iştii perdanţi în alegerile locale ar putea fi nevoiţi să urmeze „sfatul“ unei colege deputate: „Ciocu’ mic!“. Acum sunt ei la putere.