Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: De ce nu sărbătoreşte Ponta intrarea în USL a „mafiei vămilor”
EDITORIALUL EVZ: De ce nu sărbătoreşte Ponta intrarea în USL a „mafiei vămilor”

EDITORIALUL EVZ: De ce nu sărbătoreşte Ponta intrarea în USL a „mafiei vămilor”

Aparent, plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL este un dezastru pentru partidul de guvernământ, iar domnii Antonescu şi Ponta ar trebui să desfacă şampania.

Dar politicienii români au un straniu mod de a raţiona, aşa că, paradoxal, în interiorul Opoziţiei sunt mulţi care ar fi dorit ca Frunzăverde să rămână în partidul său sau, eventual, să candideze ca independent, fără să tulbure echilibrul din USL.
În primul rând, liderii PSD sunt întristaţi pentru că PNL şi Crin Antonescu se întăresc în interiorul alianţei. De câteva luni, Victor Ponta era cel care avea iniţiativa în USL: discuta cu premierul Ungureanu, participa, punctual, la lucrările parlamentului, iar recent a negociat împărţirea posturilor din instituţii precum CNVM, CNSPP sau CNSAS, unde social-democraţii au preluat inclusiv un post ce se cuvenea aliaţilor liberali. Acum, după luni întregi în care s-a aflat în umbra preşedintelui PSD, Crin Antonescu dovedeşte că este capabil de mutări spectaculoase. Sigur, este exclus ca liderii PSD să declare public că nu se bucură de dezertarea lui Frunzăverde, dar, printre rânduri, se poate observa iritarea. "El, prin contrast cu ceea ce însemna practic în partidul lui, era una dintre piesele grele ale PD-L, înseamnă că a căpătat o altă conotaţie şi o altă valoare venind în USL, dar nimeni nu spune că Frunzăverde este un reper moral", a afirmat deputata PSD Carmen Moldovan, întrebată dacă dezertarea fostului primvicepreşedinte al PDL este o victorie pentru USL. Observaţi că lipseşte acel "Da!", rostit ferm, pe care l-ar fi pronunţat oamenii lui Antonescu.
În al doilea rând, chiar şi în PNL domneşte o anume nefericire generată de faptul că un fost membru al PDL sare în barca viitoarei puteri şi are pretenţii ca, atunci când se va împărţi tortul, să primească o porţie generoasă. L-am auzit pe parlamentarul liberal Ioan Ghişe exprimând o ipoteză interesantă: ce se întâmplă dacă PNL este invadat de dezertori din PDL şi toţi vin cu propria clientelă şi cu propriile pretenţii? Ghişe, care în trecut a recunoscut că a fost informator al securităţii, nu reprezintă, oficial, pe nimeni din PNL. Dar, cred că în acest caz particular, el joacă rolul nebunului care afirmă ceea ce alţii nu au curaj să spună. Fiecare baron local care vine în PNL aduce după el o curte care vrea un loc, două, în parlament, poziţii in deconcentrate şi/ sau acces la afacerile pe banii contribuabililor. Ce se va întâmpla dacă, de exemplu, şi Gheorghe Falcă schimbă tabăra?
Din perspectiva alegerilor locale, dezertarea lui Frunzăverde înseamnă că judeţul Caraş-Severin se mută de la PDL la PNL. Pe termen lung, această manevră accentuează competiţia din interiorul USL, precum şi tensiunile dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta (care, bănuiesc, nu a fost înştiinţat nici o clipă despre negocierile secrete dintre PNL şi Frunzăverde, pe care în aprilie 2011 îl cataloga drept reprezentant al "mafiei vămilor"). Privind spre ceea ce se întâmplă în USL, cred că se apropie momentul în care preşedintele PSD îl va antipatiza pe colegul liberal mai mult decât pe preşedintele Băsescu. USL va rezista, probabil, până la alegerile parlamentare, dar, la nici un minut după ce urnele se vor închide, fiecare participant la această coaliţie îşi va căuta propriul drum.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: