Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Comunismul şi Securitatea (după douăzeci de ani)
EDITORIALUL EVZ: Comunismul şi Securitatea (după douăzeci de ani)

EDITORIALUL EVZ: Comunismul şi Securitatea (după douăzeci de ani)

Reactivarea lui Ion Iliescu nu înseamnă neapărat că PSD va face în viitor întocmai cum spune bătrânul lider comunist. (Deşi, la o adică, dacă interesul electoral ar cere-o, Victor Ponta&Co. n-ar avea nicio roşeaţă în obraji să defileze cu idelile expuse de Ion Iliescu sâmbătă la Sala Palatului, să reabiliteze, la o adică, regimul comunist, sau măcar "părţile lui bune". Scopul scuză mijloacele este, acum, cuvânt de ordine.)

Reactivarea lui Ion Iliescu ţine de context: românii o duc prost, speranţele sunt de doi lei, iar memoria colectivă priveşte selectiv în trecut – recentul sondaj de opinie CSOP, făcut la comanda IICCMER, relevă o creştere uriaşă a numărului nostalgicilor regimului comunist (văzut de unul din doi ca o idee bună, dar aplicată prost). Să-l lăsăm pe Iliescu să-şi recite poezia, avem nevoie de toţi dispe raţii din ţară, îşi vor fi spus, cinic, strategii PSD. Iar Ion Iliescu nu i-a dezamăgit. A dat glas unui discurs care poate fi apreciat drept istoric, comparabil cu cel rostit în faţa minerilor, la Romexpo, în data de 15 iunie 1990.

Ion Iliescu a rămas congruent cu el însuşi, înşirând lozinci care îi vor fi făcut să zâmbească pe versaţii din PSD ("Să curmăm practicile clientelismului politic!"), enervându-se când şi-a adus aminte de cota unică ("De unde mama dracului?"), criticând întinarea nobilelor idealuri ale Cooperativelor Agricole de Producţie şi principiul restitutio in integrum ("Ce are asta cu idealurile Revoluţiei din decembrie 1989? Pentru asta au murit oameni la Revoluţia Română? Unde e simţul de dreptate, de echitate din această ţară?").

Fireşte, nimeni n-a huiduit. Oamenii din sală au aplaudat "brandul personal Ion Iliescu", fără a-şi pune problema că mesajul e desuet şi, luat în serios, chiar dăunător. (Rămân la părerea că e periculos şi profund imoral să foloseşti disperarea oamenilor pentru a te căţăra politic.) Discursul rostit de Ion Iliescu sâmbătă, tonul, entuziasmul celor din sală reprezintă un moment important în viaţa PSD, partidul cel mai bine plasat în sondaje. Asta e vestea proastă pentru aceia care îşi făceau iluzii că s-ar fi modernizat partidul care a preluat structurile partidului comunist şi pe cei mai mulţi lideri din eşaloanele doi şi trei ale PCR. PSD s-a modernizat fix până în acest punct, în care Ion Iliescu electrizează o sală plină de pesedişti cu un discurs de inspiraţie comunistă dură.

Pentru bunul mers al României (care-o mai fi şi acela…), vestea proastă e aceea că mizele meschine iau locul strategiilor serioase. Inconsecvenţa prezidenţială, inclusiv atunci când "reevaluează" personaje precum Gabriel Oprea (denumit nu demult "şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase"), trădează o flexibilitate incredibilă a principiilor. E trist să constaţi acest lucru, iar pentru susţinătorii lucizi ai preşedintelui e cu atât mai trist. E definitoriu pentru societatea românească faptul că unii dintre aceştia au schimbat un idol adevărat, Corneliu Coposu, cu unul atât de diferit…

Ca român, nu prea ai scăpare. Pe de o parte e PSD, gata să lase naibii modernizarea (îndelung trâmbiţată) de dragul discursului de tip comunist şi unor măsuri economice şi sociale aşijderea. Tot aici se află, iată, şi PNL, partid "unit" cu PSD doar de necesitatea de a trânti, în fine, guvernul Boc, dar despărţit de tot mai evidente şi insurmontabile divergenţe de program politic. Iar pe de altă parte, e "moştenirea lui Traian Băsescu", străbătută de prea multe apucături ce amintesc o altă "binefacere" a regimului comunist: Securitatea. Căci, vai!, stenogramele cu Vîntu vorbesc nu doar despre legăturile periculoase ale"mogulului" cu lideri politici şi lideri de opinie, ci şi despre un filaj la sânge (legal, îmi place, naiv, să cred) şi livrarea dialogurilor la momentul potrivit unui scop politic (în săptămâna premergătoare moţiunii de cenzură). E cineva optimist?

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: