A fost limpede, de la început, că aşa-zisa anchetă jurnalistică, în fapt doar nişte acte legalizate de notarul Ioana Băsescu, se vrea o lovitură dată tatălui preşedinte, Traian Băsescu. De unde a venit, însă, lovitura ne explică jurnalistul Victor Ciutacu pe blogul său. Fără să vrea, probabil, fostul angajat al trustului lui Voiculescu a avasat o teorie interesantă, perfect valabilă dacă e să privim în istoria schimbărilor de putere din România ultimilor 24 de ani, care ne-a condus către o constatare ce poate avea valoare de adevăr.
Sistemul a început să-şi devoreze copilul", scrie Victor Ciutacu, referindu-se la serviciile secrete care îl devorează pe Traian Băsescu, la sfârşit de mandat prezidenţial. El pune pe seama oamenilor din servicii dezvăluirile despre implicarea Ioanei Băsescu în cazul "Gazprom". "Degeaba se stropşeşte la Ionut Cristache şi la alţii. Au început ai lui să-l vândă. (…) Ştie foarte bine cum a ajuns şi el la putere, ca beneficiar al informaţiilor (despre celălalt) scurse pe piaţă, între altele", este de părere Ciutacu.
Nu-şi duce raţionamentul până la capăt, nu ne dezvăluie cine ar fi putut să ajungă la hârtiile legalizate de notarul Ioana Băsescu la cererea Casei de avocatură "Ţucă, Zbârcea şi asociaţii", aflată sub contract cu Nis (filiala Gazprom), firmă care a cumpărat benzinăria lui Constatin Şufană.
La ce serviciu secret să fi ajuns hârtiile unui notar, iar de acolo la un jurnalist de la Antena 3? Cui trebuie să raporteze un notar ce acte legalizează? O simplă căutare pe net m–a condus către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (O.N.P.C.S.B). Legea 656/2002 republicată prevede că notarii, agenţiile de schimb, societăţile de asigurări şi băncile au obligaţia de a-şi desemna o persoană care să raporteze toate tranzacţiile a căror valoare depăşeşte 15.000 Euro, "indiferent dacă tranzacţia se realizează printr-o singură operaţiune sau mai multe operaţiuni care par a avea o legătură între ele".
Deci, singurul serviciu special, condus de fostul şef al Diviziunii de Informaţii de la "Doi şi un sfert", generalul Niculae Plăiaşu, este Oficiul de Spălare a Banilor. Acestei instituţii, fiica preşedintelui îi trimite regulat actele pe care le legalizează pentru tranzacţii de peste 15.000 de euro. De aici să fi fost "dirijate" către Antena 3 actele cu parafa fiicei preşedintelui? La acest Oficiu şi la generalul Plăiaşu să se fi gândit şi Victor Ciutacu când a scris că cineva "din sistem îl devorează" pe Traian Băsescu? Poate da sau poate nu, dar ideea că cineva i-a copt-o preşedintelui îşi are un fundament solid în practicile trecute. Aşa cum ştie bine şi Victor Ciutacu.

Te-ar putea interesa și: