EDITORIALUL EVZ: Bugetarii pot fi şomeri, domnule Boc?
- Adam Popescu
- 24 aprilie 2009, 00:00
Mircea Marian: "Fiecare al treilea salariat din economia României este plătit de la bugetul de stat."
La sfârşitul anului 2008, în administraţia publică lucrau efectiv 1,4 milioane de persoane – cu câteva sute de mii mai mulţi decât ar fi necesar, chiar şi în condiţiile în care nu ne-am afla în plină criză economică. Între 2005 şi 2008 au apărut peste 200.000 de posturi noi, fără ca activitatea administraţiei să se fi înbunătăţit. Cu toate acestea, guvernul Boc se laudă că nu va concedia nici un bugetar, astfel încât şomerii vor proveni doar din sectorul privat. Dealfel, din zecile de mii de persoane fără slujbă, înregistrate la oficiile pentru ocuparea forţei de muncă în ultimele trei, patru luni, mai puţin de o sută au fost angajate anterior în sectorul bugetar.
Ce semnifică aceste fapte? Că guvernul Boc aruncă pe umerii firmelor private povara restructurărilor şi, din motive politice, îi protejează pe trântorii din sectorul bugetar. Aceştia din urmă au în spate sindicate puternice şi susţinere politică, aşa că executivul se teme de ei, în acest an electoral. În schimb, îşi va pierde pâinea vânzătoarea de la magazinul din colţul străzii dumneavoastră, după ce impozitul forfetar va da o lovitură de graţie acestor mici întreprinderi. Ea nu este membră a vreunui sindicat şi nimeni nu va ieşi în stradă ca să o apere. Pe scurt, firmele şi angajaţii din sectorul privat vor suporta lipsa de curaj a coaliţiei PDL-PSD, plătind impozite care vor fi dirijate către salariile unor funcţionari inutili. Din decembrie, Boc tot promite o reformă a administraţiei, dar tot ceea ce a făcut a fost să o îngroape prin înfiinţarea unui comitet care se ocupă de comasarea agenţiilor guvernametale. Încercaţi o lectură interesantă: comunicatele emise după şedinţele de guvern şi actele normative publicate în Monitorul Oficial. Veţi constata că, de circa 45 de zile, guvernul PDL-PSD nu a mai luat nici o măsură importantă anti-criză, exceptând ordonanţa de rectificare a bugetului. Partenerii de coaliţie mai au doar două preocupări majore: să-şi împartă posturile din administraţie şi să-şi dea palme în public. Adoptarea codurilor necesare justiţiei este blocată de faptul că PSD nu-şi poate numi un secretar de stat în ministerul lui Cătălin Predoiu.
Legea salarizării unice rămâne la nivelul „principiilor”, fiindcă politicienii nu au curaj să-i supere pe securiştii din serviciile speciale şi pe cei din Ministerul Afacerilor Externe, care au salarii imense. Despre descentralizare nu s-a mai auzit nimic de câteva săptămâni şi este clar că există o opoziţie puternică (dar subterană), atât din partea sindicatelor, cât şi din partea miniştrilor, care nu vor să cedeze din atribuţiuni. La ora actuală, guvernul Boc nu face nimic altceva decât să administreze problemele curente, împrumutându-se de pe piaţa internă pentru a putea plăti salariile şi pensiile.
Acum îl înţeleg şi chiar îi dau dreptate lui Theodor Stolojan, care s-a retras atunci când şi-a dat seama că nu are cum să stăpânească şatra potentaţilor din PDL şi PSD. Cred că se apropie momentul în care Boc va trebui să-i ceară lui Stolojan să-i împărtăşească din propria experienţă.