EDITORIALUL EVZ: Băsescu l-a șters de praf pe Vadim

EDITORIALUL EVZ: Băsescu l-a șters de praf pe Vadim

Silviu Sergiu: "Traian Băsescu face eforturi disperate să-i ia locul lui Corneliu Vadim Tudor în inima electoratului de factură extremistă, aflat în degringoladă după prăbușirea preșe dintelui PRM în opțiunile de vot."

Șeful statului și-a asumat această postură marți seara, într-o emisiune la postul de televiziune al „domnului mogul” Sorin Ovidiu Vîntu, pe care îl acuza deunăzi că vrea să subjuge statul propriilor interese de afaceri. „Până nu demult exista un Vadim în spatele căruia ne ascundeam toți. Orice declarație a unui demnitar maghiar care contravenea Constituției era trecută cu vederea și reacționa Vadim Tudor și, cu asta, ne simțeam toți cu conștiința împăcată (sic!!!!)”. În loc să ceară onest voturile foștilor simpati zanți ai lui Vadim, a preferat un discurs ipocrit, ca să nu-și pună Bruxelles-ul în cap.

Așadar, în vreme ce Corneliu Vadim Tudor „se lupta” cu maghiarii ce sperau să rupă Ardealul din ființa țării, de se lua Europa cu mâinile de cap și avertiza că Tribunul trebuie marginalizat cu orice preț, actualul președinte își freca mâinile de satisfacție și exclama în barbă: „Vadim te iubim, că ca tine nu găsim!”.

Cu două zile înainte de a merge la Consiliul European de primăvară, Traian Băsescu și l-a asumat integral pe Corneliu Vadim Tudor, cu tot cu gălețile de lături pe care le-a aruncat, preț de aproape 20 de ani, pe scena politică autoh tonă. N-ar trebui să ne mire. Între cei doi politicieni n-au fost diferențe majore. Scopurile au fost aceleași, metodele au fost diferite. Traian Băsescu a fost mai mode rat, mai european, însă la fel de populist și demagog. Când Băsescu înfiera sistemul ticăloșit, C.V. Tudor striga „Jos mafia! Sus Patria!”. Când președintele promitea țepe în Piața Victoriei, Tribunul amenința cu mitralierea corupților pe stadioane. Pe aceleași stadioane pe care Traian Băsescu vedea meciurile cu Gigi Becali, un alt extremist din seva căruia s-a hrănit șeful statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă tot l-a recuperat pe C.V. Tudor din coșul de gunoi al istoriei, l-a lustruit și l-a pus în rând cu marii patrioți ai neamului, poate ar trebui ca șeful statului să-i ofere și un mandat în Parlamentul European. Nu de alta, dar tocmai s-a eliberat un loc pe listele PDL, după ce mezina sa, Elena, a ales să joace dramoleta „Singură împotriva tuturor”, care i-a adus tatălui atâta succes. Traian Băsescu este cinic. Știe că tendințele extremiste se intensifică în vremuri de recesiune economică și vrea să profite politic. Știe că electoratul îmbătrânit, pe care se poate miza în alegeri, rezonează cu acest tip de discurs naționalist-șovin.

Traian Băsescu este, în aceeași măsură, iresponsabil, pentru că ațâță sentimentele antimaghiare într-o perioadă în care criza economică favorizează extremismul. Mă întreb de ce se duce regulat în Harghita și în Covasna și pozează în președintele românilor și maghiarilor? De ce dă în judecată ziariști pentru că au îndrăznit să dezvăluie, pe surse, că PDL i-a oferit lui C.V. Tudor funcția de vicepreședinte al Senatului cu girul său? Mai rămâne ca Traian Băsescu să joace pe cartea euroscepticismului. Nu m-ar mira să o facă, dacă al doilea mandat de președinte i-ar fi în pericol.