Ioana Lupea: „Băsescu urmăreşte să decupleze elita politică maghiară de electorat şi să-l câştige pe cel din urmă cu daruri“.
Traian Băsescu a intrat într-un dialog direct cu maghiarii. Este primul politician român care renunţă la serviciile translatorului UDMR şi comunică acestei comunităţi ce drepturi poate obţine în limitele Constituţiei şi ce nu. Nu ştim dacă Secuimea a apreciat sinceritatea şefului statului când a spus „niciodată“ autonomiei teritoriale. Mai degrabă nu, aşa cum reiese din lectura presei de limbă maghiară de ieri. Dar maghiarii pot fi impresionaţi dacă şeful statului îşi va respecta cel puţin promisiunea privind repararea drumurilor din Harghita, Covasna şi Mureş. Şeful statului urmăreşte să le demonstreze alegătorilor maghiari că poate duce la capăt ceea ce nu au reuşit politicienii UDMR în cei 13 ani de guvernare formală şi informală. De aceea îi va trimite în Secuime pe ministrul transporturilor, Radu Berceanu, pe cel al dezvoltării regionale, Vasile Blaga, şi pe cel al turismului, Elena Udrea. De aceea a făcut din consilierul său pe minorităţi, Eckstein Kovacs Peter, un fel de emisar special pentru Secuime.
Operaţiunea de subminare a autorităţii UDMR şi de seducţie a maghiarilor are un scop. Şeful statului vrea să-şi atragă acel electorat la care doar visează politicienii români, conştiincios şi loial, electoratul maghiar. Este falsă şi interesată ipoteza unor lideri politici ai maghiarilor că Traian Băsescu ar fi urmărit să transmită din Covasna un mesaj naţionaliştilor români. Deşi opoziţia fermă faţă de autonomie le este pe plac, aceştia nu vor fi niciodată de acord cu învăţarea limbii române ca limbă străină şi cu atât mai puţin cu primirea în instituţiile de siguranţă naţională - poliţie, SRI, SIE - a unor etnici maghiari. Chestiuni pe care şeful statului le-a discutat public şi deschis. În plus, naţionaliştilor români le poate fura voturile orice populist, în timp ce electoratul maghiar este insensibil la farmecele dâmboviţene ale unui Sorin Oprescu, de exemplu.
Traian Băsescu a pornit în căutarea unor noi nişe de electorat pe care să conteze într-un război dur pentru Preşedinţia României. Semn că nu este sigur pe victorie. Că este îngrijorat de posibilitatea ca primarul Bucureştilor să intre în competiţie în ultimul moment. Iar şeful statului ştie că electoratul pro-Băsescu va fi mai greu de mobilizat la urne decât electoratul anti-Băsescu. Secuimea pe care a vizitat-o de patru ori de la începutul mandatului i-a fost, până acum, favorabilă. Maghiarii din cele trei judeţe nu au răspuns apelului UDMR de a vota pentru demiterea preşedintelui la referendumul din 2007. Dintre alegătorii care s-au prezentat la urne în Harghita şi în Covasna, 80% au spus „nu“. Mai mult, UDMR a pierdut din încrederea conaţionalilor săi în urma colaborării cu PSD şi PRM la acţiunea de demitere a şefului statului.
Băsescu doreşte să decupleze elita politică maghiară de electorat şi să-l câştige pe cel din urmă cu lucruri concrete: o şcoală, un drum, bani pentru turism. Ce va conta la final: confortul sau lupta nesfârşită pentru autonomie? Chiar dacă mesajul din Covasna nu este naţionalist, efectul operaţiunii de seducţie poate împlini opera naţionaliştilor. Traian Băsescu nu-i iubeşte pe maghiari, ci voturile lor.
Citiți și: