Pana pe 19 mai, toata lumea se intreba: ce va fi dupa referendum? Oamenii onesti faceau scenarii logice, tatele analiste isi puneau poalele-n cap si citeau viitorul in ulcele. Iar ce vedeau acolo, mama-mama: Basescu e terminat!, strigau pirandele politice; si, daca va castiga, nimic nu se va schimba!, proroceau puradeii din batatura Antenelor voiculesciene.

Ei, iata ca s-a schimbat cate ceva, pe ici, pe colo, prin partile esentiale. Scuturati zdravan de votul popular, coiotii parlamentului s-au trezit si cu marinaru’ pe cap: faceti aia, faceti ailalta, altfel v-ati dat foc la valiza! Una, doua, trei… pana la noua porunci puse plocon pe capul parlamentului si pe ceafa guvernului.

Atat le-a trebuit fetelor palide! Galceava a reinceput pe aceleasi voci stridente, de matusici nefericite. Din zori si pana tarziu in noapte, bocitoarele defileaza prin studiourile TV, ca sa-si exprime revolta&mania: fetelor, se apropie dictatura!

In principiu, dragalasii sunt de acord cu tot pomelnicul prezidential: vor Constitutie revizuita, iubesc anticoruptia si se dau in vant dupa votul uninominal. La vorbe sunt campioni mondiali. N-ar trece insa la fapte nici sa-i arzi cu fierul rosu! Si ce usor le-ar fi: daca ar adopta ei votul uninominal, ar face inutil referendumul lui Basescu.

Dar cum sa adopte asa ceva, cand fug de uninominal ca dracu’ de tamaie?! Strechea televizata a politicienilor nu e insa  suficienta. Dupa ce apune soarele si bocitoarele merg la culcare ori combat pe la vreun sprit cu imunitate, intra in scena corul virtuozilor de la Clubul Cocosatilor. Sub bagheta maestrului Gadea, blajinul perfect al lui Felix, se deruleaza cele mai reusite scene ale serialului Muppets. Dar nu-i rau: trebuie sa ne distreze si pe noi cineva!

Necazul e ca, din cand in cand, peste studioul cu pricina coboara deprimarea. Dupa ce-si consuma fanteziile electorale, vitejii combatanti isi aduc aminte de acel nefericit 75% de la referendum… Si atunci ravasesc jarul cu vatraiul: poporul, de fapt, nici n-a votat! Ce-i aia, 44%?… Parca mai apare un zambet, se mai stramba o mustata… Dar nefericirea din studiou persista. Cineva schimba calul de bataie: poporul, numai el e de vina! De ce? Simplu: pentru ca e prost!

Gand la gand cu bucurie: si politicienii plesniti cu votul peste nas si-au descoperit brusc desteptaciunea. Madalin Voicu: „Tristetea mare este ca aceasta populatie, romanii, si-au pierdut spiritul si inteligenta”. Dinu Patriciu: „Democratia este un sistem care te apara de pericolul de a avea conducatori mai buni decat cei pe care ii meriti”. E acelasi domn Patriciu care a lansat, in premiera mondiala, conceptul de justitie privata. Si e acelasi popor care vrea justitie adevarata!

P.S. Un bursucel de-al lui Voiculescu a dat una tare: „Traian Basescu n-a invatat nimic din semnificatia votului din 19 mai”. Cu asa ganditori, chiar si acel 0a din ultimul sondaj e prea mult pentru partidul lui Felix!