EDITORIALUL EVZ: A inceput sudoku politic

EDITORIALUL EVZ: A inceput sudoku politic

Florian Bichir: "Zilele trecute jurnalistii l-au surprins pe Viorel Hrebenciuc facand calcule pe o coala de hartie pentru o noua majoritate parlamentara".

De data aceasta pe fata lui Viorel Hrebenciuc, acest Ostap Bender al PSD-ului, nu se putea citi acea fericire cinica cu care ne-a obisnuit cand era la putere.

Nu, o facea ingandurat, cu tristete, pentru ca „marele combinator” nu-si exersa iscusinta in machiavelism, ci cauta o solutie pentru a supravietui politic. Da, Hrebenciuc a inventat un nou joc de societate: sudoku politic.

Din nefericire pentru el, PSD-ul este prins astazi intr-o menghina in care, oricat de mare maestru ar fi, Hrebenciuc e greu sa scape. Scorul realizat la referendum arata ca social-democratii au dovedit ca partidul lor - socotit cel mai mare din Romania - este in realitate un urias cu picioarele de lut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odata plecati din fruntea bucatelor si condusi neinspirat de un amator precum Mircea Geoana, PSD-ul e asemeni unui rechin fara dinti: arata fioros, dar nu poate sa muste, il poti confunda cu un delfin, la urma urmei.

Aventura in care a fost tarat PSD-ul de Mircea Geoana, flamand dupa o confirmare a valorii sale, dupa consolidarea scaunului de presedinte, va costa scump. Oricat de mult doreste PSD-ul sa prelungeasca agonia, alegerile tot vor veni, iar nota de plata va fi scump platita de liderii din Kiseleff.

Scorul electoral din 2004 ar trebui pus in rama de Hrebenciuc si asezat la loc de cinste, pentru ca nu se vor intalni prea curand cu astfel de scor, nici daca ar numara numai ei voturile.

Naucit, PSD-ul se comporta ca un caine batut care nu stie incotro sa fuga. Atat de mediatizatul grup de la Cluj a inceput sa faca bezele PD-ului, dar o posibila colaborare, chiar numai privind un sprijin parlamentar, este o utopie. Traian Basescu nu va accepta sprijinul PSD, pentru ca asta ar contrazice flagrant cu mesajul sau din timpul campaniei pentru referendum.

Gestul celor de la Cluj este mai mult simbolic, fiindca nu au facut mare branza la referendum. E doar o pisica pe care o arata din cand in cand liderilor de la Bucuresti sa nu uite de ei: „Aveti grija, nu uitati sa va consultati cu noi, pentru ca avem muschi, suntem grupul de la Cluj”.

Singura solutie pentru PSD ramane sprijinul pentru PNL. Si nu din dragoste fata de Tariceanu, ci din frica de alegeri. Cu sabia lui Damocles deasupra capului, PSD-ul va sprijini cabinetul Tariceanu si probabil va muri odata cu el. Sau, ma rog, nu va muri, dar, dupa inca o victorie a la Pirus ca aceea din referendum, PSD va ajunge sa aiba scorul formatiunii conduse odinioara de Sergiu Cunescu.

Lui Adrian Nastase i s-a cerut capul pentru ca a pierdut prezidentialele. Cine raspunde insa pentru esecul de la referendum, fiindca Geoana da semne ca nu se simte sa paraseasca scaunul? Nu, el nu a ridiculizat partidul, el a luptat pentru Constitutie. Hai sa fim seriosi.

Nu putea PSD-ul sa stea, scuzati expresia, pe fundul sau in opozitie si sa creasca in sondaje in timp ce PNL si PD se mancau intre ele? Nu se putea repeta scenariul din 2000, cand PSD a crescut ca urmare a razboiului civil din CDR? Ba da, dar Geoana a vrut sa fie si el cool. Ce zici, nea Hrebe, iese sudoku cu Mircea Geoana, sau trebuie sacrificat?

Cititi si:

Fara mila!