EDITORIALUL CAPITAL: De unde atâta evaziune fiscală?

EDITORIALUL CAPITAL: De unde atâta evaziune fiscală?

Economia neagră a fost (sub)estima­tă de INS la 85 de miliarde de lei sau 20% din PIB. Directoarea proiectului, fără să sesizeze ironia, spune: "Evaluările includ, în principal, munca la negru şi frauda pe TVA, şi nu economia ilegală - prostituţia, traficul de droguri, contrabanda - şi frauda pe impozit pe profit sau contribuţii sociale".

Evaziunea fiscală e un sport naţional întreţinut de toţi românii - de la guvernanţi la cetăţenii de rând. Să mă ocup întâi de guvernanţi. Valeriu Tabără, de pildă, estima economia neagră din agricultură la un miliard de euro.

E bine pentru un nou ministru că a vorbit pe şleau şi a pus degetul pe rană, dar aşteptam, dincolo de vorbe, acţiune. În sectorul pâinii, Consiliul Concurenţei estimează evaziunea la 60%. În turism, situaţia e similară - Elena Udrea estimează 40%.

Situ­aţia din domeniu e subliniată de două rapoarte contradictorii pe 2009: poliţia de frontieră consemnează cu 5% mai mulţi turişti, hotelierii, un minus de 15%.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ţigări, se depăşeşte 50%, conform Ministerului de Interne, iar în domeniul textilelor, cifra ar putea fi de 40%. La produse alimentare, în imobiliare şi în construcţii nu se încumetă nimeni nici măcar să facă o estimare.

Citiţi editorialul întreg aici.