Evenimentul Zilei > Actualitate > Edith Piaf deschide Berlinala
Edith Piaf deschide Berlinala

Edith Piaf deschide Berlinala

Un nou film despre viata cantaretei intra in cursa pentru Ursul de Aur.

"La vie en rose”, primul film artistic-document despre viata cantaretei Edith Piaf, va avea premiera mondiala si va intra, totodata, in competitia pentru Ursul de Aur la inceputul lunii februarie, la cea de-a 57-a editie a Festivalului International de Film din Berlin, au anuntat oficial organizatorii festivalului. Rolul cantaretei este interpretat de actrita franceza Marion Cotillard, pe care o stim, printre altele, din filme precum „Big Fish” sau „Iubeste-ma, daca poti”.

 Alaturi de ea, in noua productie apar actori consacrati, precum Gerard Depardieu, Sylvie Testud, Pascal Greggory, Jean-Paul Rouve sau Emanuelle Seigner. Regizorul si scenaristul Olivier Dahan, autorul filmului, s-a consacrat, initial, ca realizator de videoclipuri pentru cantareti precum Zucchero sau formatia Cranberries. Ultima productie a lui Dahan este „Rauri de purpura” (2004), parte dintr-o serie de trei filme avandu-l ca protagonist pe Jean Reno.

Omagiu pentru adorata Frantei

„La vie en rose” („The Passionate Life of Edith Piaf” – titlul international in limba engleza) se anunta un film eveniment. Dupa numeroase documentare despre viata cantaretei (dintre care cel mai recent a fost lansat si pe DVD chiar anul trecut, „Eternelle, l’hymne a la mome”), o serie de carti biografice (cea mai cunoscuta fiind semnata chiar de sora ei vitrega, Simone Bertaut, singura persoana pe care Edith a acceptat-o alaturi de ea constant, timp de 30 de ani), piese de teatru (unele jucate si la Bucuresti), si un film artistic („Edith et Marcel”, lansat de Claude Lelouch, in 1983) s-a realizat primul film artistic-document, pentru care au fost folosite inregistrari originale cu Piaf, o poveste care insoteste drumul protagonistei din suburbia Parisului inspre scenele din New York sau Monte Carlo.

„La Vie en rose” va rula in cinematografele europene incepand cu luna februarie, iar in Romania premiera filmului este programata pe 9 martie 2007.

Povestea aparte a celei mai iubite cantarete a Frantei, foarte ofertanta pentru un scenariu de film, a fost evocata, in ultimele zile, si de presa internationala. Numele sau adevarat era Edith Gassion, dar si-a luat pseudonimul „Piaf” (in argoul parizian – vrabie) cu ocazia debutului in anul 1935. „Vrabia Parisului” s-a nascut in 1915, sub un felinar de pe strada Villette, dar a fost parasita de mama ei, Aneta Maillard, la numai cateva saptamani.

Zbor pentru „Vrabia Parisului”

A crescut in periferiile Parisului, la bunica foarte saraca din partea mamei, iar mai tarziu la cea din partea tatalui, Madame Louise, o femeie care intretinea un bordel in Normandia. La numai 4 ani, Edith Piaf s-a imbolnavit de meningita, incident in urma caruia si-a pierdut vederea pentru urmatorii doi ani. Incepe sa cante pe strada, de copil, iar la mijlocul anilor ‘30, reuseste sa inregistreze primul sau album. Viata cantaretei a fost cutremurata de necazuri.

Dupa copilaria umbrita de divergentele dintre parinti, de saracie si de boli, maturitatea ii aduce moartea singurului copil pe care l-a avut (o fetita, care s-a stins la varsta de 2 ani), urmata de o alta pierdere: moartea marii ei iubiri, boxerul Marcel Cerdan. Acestea toate au marcat-o, iar Piaf a fost mult timp dependenta de alcool si droguri.

Alaturi de Marlene Dietrich

Cariera ei a fost incununata de succes, iar viata ei – de scandaluri. A fost casatorita de mai multe ori si a avut numeroase aventuri. Melodii, precum „La Vie en rose”, „Non, je ne regrette rien” sau „Milord” au devenit hituri internationale. Printre prietenii lui Piaf se numarau alte mari stele ale vremii, precum Jean Cocteau, Charles Aznavour sau Marlene Dietrich (aceasta din urma interpretata in film de actrita franceza Caroline Sihol).

In timpul unui concert in Stockholm, Piaf lesina pe scena. Desi diagnosticul este cancer, Piaf il va ignora. Pana la sfarsitul vietii, solista va fi insotita in fiecare turneu de o asistenta medicala, care ii administreaza morfina impotriva durerilor. La 47 de ani se stinge din viata. Pe ultimul drum o conduc peste 40.000 de oameni. Pana astazi, pe mormantul ei din Paris se gasesc in permanenta flori proaspete.

Click AICI pentru a vedea secvente din filmul La Vie en Rose. (Teaser)

Festival

La concurenta cu George Clooney si De Niro

Decizia organizatorilor de a deschide Festivalul de la Berlin (care va avea loc intre 8-18 februarie) cu filmul despre „Vrabia din Paris”, cum era numita Edith Piaf, onoreaza acest „monument” ridicat cantaretei de Olivier Dahan si este un omagiu adus interpretei la aproape 45 de ani de la moartea sa.

Suspansul a fost mare pentru cinefilii europeni pana la aflarea filmului de deschidere al festivalului, dar si decizia a fost grea pentru organizatorii care au avut de ales intre la „La Vie en rose” si alte filme importante, precum „The Good German”, cu George Cloony si Cate Blanchett, sau „The Good Shepherd”, in regia lui Robert De Niro, amandoua, de asemenea, in premiera mondiala la Berlinala.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: