Economia Ungariei, la un pas de intrarea în "comă"

Economia Ungariei, la un pas de intrarea în "comă"

Statul vecin se află într-o criză economică acută şi are nevoie urgentă de finanţare.

Ungaria este unul dintre statele europene puternic afectate de criza financiară mondială. Statul vecin a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru finanţarea unui pachet extins de măsuri ce vizează salvarea economiei, potrivit Reuters. „Un pachet substanţial de finanţare în sprijinul acestor politici puternice va fi anunţat, odată cu finalizarea pachetului de măsuri, în următoarele zile“, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Deşi niciuna dintre părţi nu a dezvăluit încă importanţa fondurilor, analiştii vorbesc de un pachet de 10 miliarde de dolari. Forintul a luat-o la vale Probleme economice şi financiare au apărut de ceva timp în Ungaria. Săptămâna trecută, banca centrală de la Budapesta a majorat dobânda de politică monetară cu 3 puncte procentuale, la 11,5%, măsură ce urmăreşte în primul rând stabilizarea forintului, moneda naţională a ţării.

O astfel de măsură are rolul de a limita creditarea, situaţie care apoi se traduce în reducerea consumului, care este la rândul său principalul generator de inflaţie. Continuând logica, o inflaţie ridicată duce la deprecierea monedei naţionale. Faptul că un stat membru al Uniunii Europene are nevoie de ajutorul FMI este un lucru fără precedent, deoarece una dintre caracteristicile statelor membre este chiar stabilitatea economică. Chiar dacă infuzia ajută la stabilizarea economiei, ungurii vor trebui să strângă puternic cureaua în următorii ani.

Cetăţenii de pe stradă sunt sceptici în legătură cu beneficiile aduse de finanţarea FMI. „De obicei, când cineva ia un credit, înseamnă că acolo este o problemă“, a declarat pentru Reuters un locuitor al Budapestei.   Cheltuielile iresponsabile, la baza crizei

Principala cauză a actualei crize este datoria externă masivă a ţării, care a împrumutat bani mai ales pentru proiectele de infrastructură rutieră. O altă cauză o reprezintă deciziile iresponsabile luate în trecut de către autorităţi, legate de majorarea substanţială a salariilor bugetarilor. În aceste condiţii, criza financiară mondială a prins ţara într-o poziţie extrem de vulnerabilă. „Dacă mă întrebaţi cum a putut să se întâmple, răspunsul meu este foarte simplu: în 2000- 2002, guvernul a început să cheltuiască foarte mult şi salariile din sectorul public au început să crească foarte mult. Toată lumea a apreciat asta, a fost un suport extrem după aceste măsuri, popularitatea guvernanţilor a crescut foarte mult, dar a trebuit să realizăm că, dacă cheltuieşti mult, mai devreme sau mai târziu, vei achita nota de plată. Ca şi în alte ţări, unele partide au sugerat că nu este bine să creşti salariile la acest nivel, pentru că plăteşti tot mai mult pentru protecţia populaţiei, iar la sfârşitul zilei îţi dai seama că nu întăreşti poziţia statului“, a declarat Ferenc Gyurcsany, premierul ungar, în urmă cu puţină vreme. Ţara noastră ar putea trece printr-un scenariu similar dacă avalanşa de creşteri salariale este acceptată de guvern.

Investiţiile străine continuă   Chiar dacă ţara este în criză, investitorii încă dau semne că au încredere în capacitatea sa de a se redresa. Compania germană Daimler a semnat un contract cu guvernul Ungariei pentru construirea unei fabrici de automobile, investiţ ie ce se ridică la 800 de milioane de euro, relevă Reuters. Fabrica de la Kecskemét, ce va fi finalizată în 2012, va produce peste 100.000 de automobile pe an, inclusiv noua generaţie de motoare Mercedes- Benz în patru cilindri, care va intra pe piaţă în cursul anului 2008 şi va fi disponibilă şi pentru noile modele lansate. Compania germană creează astfel 2.500 de locuri de muncă în Ungaria.

DEJA OBICEI

BVB a suspendat din nou tranzacţiile

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a suspendat din nou ieri tranzacţiile din cauza scăderilor masive. La momentul opririi, indicele celor mai lichide 10 titluri, BET, înregistra o scădere de circa 9%, similară cu cea a indicelui general al pieţei, BET-C. Piaţa a fost oprită începând cu ora 10.38 pentru o jumătate de oră. Această suspendare vine după ce vinerea trecută BVB a oprit, de asemenea, temporar tranzacţiile. „Din punctul meu de vedere, suspendarea nu ajută în niciun fel, şi asta s-a văzut şi vineri, şi ieri. Este însă o procedură utilizată pe mai multe Burse, unele dintre ele cu mare tradiţie în domeniu“, ne-a declarat Iulian Panait, directorul firmei de consultanţă KTD Invest. La sfârşitul zilei, piaţa a închis în scădere cu 8,28%. Leul s-a depreciat pe tot parcursul şedinţei interbancare de ieri, pe fondul pierderilor semnificative înregistrate pe Burse, iar cursul a închis şedinţa în jurul nivelului de 3,7 lei/euro. Cursul de referinţă afişat de Banca Naţională a României este de 3,6869 lei/euro, puţin sub cel publicat vineri, de 3,6875 lei/euro.

Ne puteți urmări și pe Google News