Ecologişti mai mult cu vorba

Ecologişti mai mult cu vorba

Două treimi din tinerii români cred că pentru a avea o atitudine "verde" e de ajuns să oprească televizorul sau computerul atunci când nu le folosesc. Doar 15% merg cu bicicleta sau cu rolele.

Deşi 82% dintre tinerii români au participat la acţiuni eco, majoritatea cred că fac o alegere "verde" dacă merg cu transportul în comun şi dacă închid calculatorul şi televizorul când ies din încăpere. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat în primăvară pentru proiectul Guerilla Verde, care a analizat comportamentul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 22 de ani.

Astfel, 65% dintre cei întrebaţi spun că cea mai frecventă atitudine "verde" e să închidă aparatele electronice atunci când nu le mai folosesc, iar 62% să le scoată din priză la plecarea în vacanţă. De asemenea, 54% dintre cei 360 de tineri participanţi la cercetare spun că printează pe ambele părţi ale unei foi, iar 44% folosesc becuri economice.

În schimb, doar 18% dintre ei ţin cont de consumul scăzut de energie atunci când cumpără un produs nou. Mai mult, 54% dintre respondenţi susţin că varianta cea mai "verde" de transport pe care o aleg e mersul cu autobuzul sau cu troleibuzul, în timp ce 38% aleg mersul pe jos şi doar 15% recurg la bicicletă sau role.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procentul e şi mai mare în Bucureşti, unde 90% dintre tinerii chestionaţi au spus că folosesc transportul în comun ca alternativă ecologică.

Mai întâi funcţia, apoi mediul

Explicaţia acestor rezultate, crede Ileana Timofte, coordonatoarea proiectului Guerilla Verde, depinde de grupa de vârstă.

"Dacă vorbim de cei de şcoală generală, sunt foarte deschişi şi dornici să facă lucruri. Când vorbim de liceeni şi studenţi, sunt foarte greu de urnit şi de convins", spune aceasta. Liceenii, din punctul ei de vedere, sunt sceptici şi pentru că sunt mai mult orientaţi spre carieră. "Mulţi liceeni mi-au spus că ei au grija zilei de mâine, că vor casă şi maşină şi că abia după ce vor deveni directori se vor ocupa şi de mediu", precizează ea.

Cât priveşte participarea la acţiuni de ecologizare, majoritatea (61%) au mers la plantări de copaci alături de membrii familiei, iar 23% cu şcoala şi 3% cu organizaţii nonguvernamentale.

De asemenea, tinerii chestionaţi reciclează hârtie în proporţie de 60% şi sticlă şi borcane - 47%. În plus, studiul arată că 46% dintre respondenţi ştiu de existenţa a cel puţin unui centru de reciclare la ei în oraş, pe când 32% nu cunosc astfel de informaţii. Mai mult, 20% spun că ştiu puncte de colectare selectivă în şcolile lor.

Pentru că e "cool"

Studiul la care au participat tineri din Bucureşti, Constanţa, Piteşti şi Ploieşti mai arată că doar 12% dintre respondenţi cunosc foarte bine subiectul privind protecţia mediului, chiar dacă, la nivel naţional, 49% au participat măcar o dată la o acţiune ecologică. Dintre aceştia din urmă, elevii bucureşteni au cea mai mică pondere, mai ales pentru că, aşa cum arată cercetarea, 60% dintre ei declară că nu sunt ecologişti.

Spre deosebire de ei, elevii piteşteni sunt ecologişti în proporţie de 33%, pentru că e "cool", iar 40% dintre cei ploieşteni au o atitudine "verde" pentru că "sunt influenţaţi de prieteni prin puterea exemplului", mai arată studiul.

ADEVĂRURI INCOMODE

O caravană de filme ecologice bate ţara liceu cu liceu

Proiectul Guerilla Verde este de fapt o caravană de filme cu mesaj ecologic, care a pornit prin liceele din ţară încă din mai 2009. În această săptămână a început a patra ediţie. Organizatorii îşi propun ca, prin filmele pe care le vor prezenta tinerilor, prin cuvintele celor invitaţi şi prin discuţiile de după proiecţii, să le stârnească tinerilor din şcoli generale, licee şi universităţi interesul pentru a avea iniţiative "verzi".

"Ţelul nostru ambiţios este să îi convingem că protecţia mediului este de fapt o necesitate şi că trebuie să facă şi ei ceva, cât de mic, în acest sens", explică Ileana Timofte, coordonatoarea proiectului. A patra ediţie a Guerillei Verzi se desfăşoară în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Bacău, iar printre filmele care vor fi prezentate se numără "Planet Earth", "An Inconvenient Truth", "The Age of Stupid", "Copiii Uraniului" şi altele.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/RuznDgjg4cs?fs=1&amp;hl=en_GB&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/RuznDgjg4cs?fs=1&amp;hl=en_GB&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Până acum, caravana a trecut prin 72 de şcoli, 25 de licee şi opt universităţi din 16 oraşe şi a avut 7.500 de spectatori, cărora le-au prezentat zece filme cu temă ecologică. În urma solicitărilor venite dinspre şcoli, la ediţiile viitoare nu vor fi doar proiecţiile, ci şi acţiuni de plantare.

"Am găsit deschidere la nivelul profesorilor de geografie", explică Ileana Timofte, care subliniază faptul că educaţia ecologică în şcoli este esenţială, atâta timp cât nu este făcută doar de dragul de a fi bifată pe hârtie. "Cel mai important pentru şcoală este să găsească o modalitate de comunicare cât mai simpatică, pentru că dacă faci ora de ecologie la fel ca toate celelalte, sau ţeapăn, n-ai nicio şansă", mai spune ea.

Poliţia verde pune toate obiectivele pe gunoaie

Caravana verde face parte dintr-un proiect-pilot denumit Better Education Through Innovation (BETI) - care îşi propune să ajute la educaţia generaţiei de mâine prin intermediul filmului -, şi cuprinde şi un concurs de fotografie şi video de "poliţie verde a bunului-simţ", după cum îl descriu organizatorii.

Astfel, tinerii care se întâlnesc cu situaţii în care bunul-simţ ecologic este încălcat (gropi de deşeuri, gunoi aruncat pe marginea şoselei etc.) le pot filma sau fotografia şi trimite la concursul Ecopaparazzi. Cei de la Guerilla Verde le premiază pe cele mai bune şi, în acelaşi timp, iau legătura cu primăriile responsabile de zonele unde nu se respectă mediul pentru a le semnala problemele. Cel mai adesea, spune Ileana Timofte, reacţiile aleşilor locali sunt imediate, şi neregulile sunt remediate în cel mai scurt timp.