Dezastrul de la echipa naţională de fotbal a României e total. Tricolorii au pierdut aseară, la Klagenfurt, în faţa Austriei, cu 2-1, după un nou meci de coşmar în preliminariile Cupei Mondiale. Cu un antrenor debutant, cu doi jucători (Beichler şi Pehlivan) la primul joc în naţională, cu alţi zece fotbalişti care n-au depăşit graniţa de zece partide pentru ţara lor, Austria a învins România pentru prima dată după 85 de ani!

Tricolorii, ajunşi la cel de-al treilea eşec în cinci meciuri, rămân pe locul cinci în Grupa 7, în faţa minusculei Feroe, iar orice discuţie despre şansele de calificare la Mondiale devine hilară. Victor Piţurcă a scăpat frâiele primei reprezentative, echipa neavând nicio idee tactică, iar antrenorul – nicio reacţie. Numeroşii suporteri români prezenţi pe stadion i-au cerut vehement demisia, iar plecarea selecţionerului devine o chestiune de onoare şi de zile.

Singurele câştiguri ale partidei de la Klagenfurt s-au numit Cristi Tănase (singurul jucător care a impresionat) şi debutul lui Maximilian Nicu. Victor Piţurcă şi-a călcat pe orgoliu şi l-a introdus pe teren pe jucătorul care este lider în Bundesliga cu Hertha Berlin în ultimele şase minute. „Neamţul” abia a avut timp să creioneze o fază interesantă în preajma careului şi să întărească regretul că n-a avut mai multe şanse să arate ce poate.

„Au fost 10-15 care i-au aţâţat pe suporteri”

Cristi Tănase, revelaţia echipei naţionale, a deschis aseară scorul cu o execuţie superbă: lob de la peste 25 de metri peste portarul Gspurning. Austriacul ieşise aiurea din poartă şi degajase exact în picioarele piteşteanului. Acesta a fost primul gol al lui Tănase la naţională, într-un meci în care tânărul mijlocaş a purtat cel mai „greu” tricou, cel cu numărul 10.

Românii nu s-au bucurat niciun minut de avantajul de pe tabelă. Imediat după reluarea jocului, Raţ nu s-a înţeles cu Goian şi i-a dat o pasă perfectă lui Hoffer, care a punctat simplu. Comedia erorilor tricolorilor nu s-a oprit aici. Tamaş şi Rădoi s-au încurcat ca-n curtea şcolii, iar Hoffer a făcut „dubla”.

  • Victor Piţurcă a alcătuit un prim unsprezece surprinzător, în care nici de această dată nu şi-a găsit locul Maximilian Nicu. Jucătorul celor de la Hertha Berlin a „progresat” în ochii lui Piţurcă, prinzând – totuşi – un loc pe banca de reverve. Piţi i-a preferat printre titulari pe Cociş, inexistent cu Serbia, şi pe Gigel Bucur, atacantul care n-a marcat niciun gol în retur pentru Timişoara.
  • În ciuda rezultatelor dezastruoase din ultimul timp, România a fost încurajată la Klagenfurt de peste 2.000 de suporteri. Fanii au afişat un banner cu mesajul „Supuşi ai Regelui fotbal”. Aluzia la Gică Hagi, unul dintre numele vehiculate în locul lui Victor Piţurcă, a fost evidentă. Românii i-au cerut demisia lui Piţi şi l-au luat la rost şi pe Mutu, sărbătorind golul marcat de Cristi Tănase cu un spectacol pirotehnic. Fanii au aprins şi au aruncat în teren numeroase torţe, gest pentru care FRF s-ar putea alege cu sancţiuni drastice.
  • Victor Piţurcă a oferit imediat după meci un discurs halucinant.

    „Nu s-a întâmplat nimic în afară de faptul că am pierdut jocul! Am pierdut aşa cum am păţit-o şi cu Serbia. Am avut meciul la discreţie, am luat din nou două goluri din două greşeli. Trebuia să vină şi acest recul, eu am atras atenţia imediat după Euro. Chiar dacă se va pune problema să plec, suporterii nu ar fi trebuit să se comporte aşa. Din prima repriză au fost 15-20 care i-au aţâţat. Echipa României trebuie iubită necondiţionat”.


PREL. CUPA MONDIALĂ

AUSTRIA- ROMÂNIA ……..2-1
Marcatori:
Hoffer (25 şi 44) / Cr. Tănase (24)

AUSTRIA: Gspurning 5 – Schiemer 6, Prodl 6, Pogatetz 6, Ortlechner 6 – Arnautovici 5 (69, Korkmaz 5), Scharner 6, Pehlivan 6, Beichler 5 (78, Holzl) – Hoffer 8 (54, Okotie 6), Maierhofer 6. Selecţioner: Dietmar Constantini

ROMÂNIA: Lobonţ 5 – Contra 5, D. Goian 4, Tamaş 4, Raţ 4 – Cociş 4, M. Rădoi 4 (46, D. Stoica 5) – Nicoliţă 4 (84, M. Nicu), Cr. Tănase 7, G. Bucur 4 (68, M. Niculae 4) – Marica 4. Selecţioner: Victor Piţurcă

Stadion: „Hypo Worthersee” – Klagenfurt, Spectatori: 23.000, Arbitri: C. Thompson 6 – T. Murphy 6, M. Cryans 6 (toţi din Scoţia)

„Deocamdată nu se pune problema să plec. Vom evalua situaţia, vedem dacă mai sunt şanse matematice. Speranţa moare ultima.”,
Victor Piţurcă, selecţioner România

GRUPA 7

Aseară

Austria – România ………………. 2-1
Marcatori: Hoffer (25 şi 44) / Tănase (24)

Franţa – Lituania ………………… 1-0
Marcator: Ribery (75)

Etapa viitoare (6 iunie):

Serbia – Austria, Lituania – România

VEDETĂ INDIPONIBILĂ

Mutu, între Fiorentina şi naţională

FRF a anunţat ieri, la prânz, că Adi Mutu (foto) nu va juca împotriva Austriei şi se va opera la genunchiul drept în zilele următoare. Vestea a fost luată ca o glumă de 1 aprilie, dar Mutu n-a apărut aseară pe teren. Ştirea i-a iritat pe oficialii Fiorentinei, care au anunţat că orice comentariu despre o eventuală accidentare a lui Mutu n-are niciun fundament.

Luna trecută, înaintea amicalului România – Croaţia, Mutu s-a scuzat că nu poate onora convocarea deoarece are dureri la cot, în timp ce Fiorentina a anunţat că fotbalistul este accidentat la genunchi. Cristian Chivu, celălalt star al României care evoluează în Italia, se antrenează normal alături de colegii de la Inter Milano şi este anunţat titular la meciul cu Udinese, chiar dacă la naţională nu s-a prezentat pe motiv că e accidentat.

CITIŢI ŞI:

Câte goluri luate, atâtea motive anti-Piţurcă

ROMÂNIA, DIN UMILINŢĂ ÎN UMILINŢĂ