Evenimentul Zilei > Actualitate > E OFICIAL: bancherii s-au înțeles între ei în privința comisioanelor impuse clineților
E OFICIAL: bancherii s-au înțeles între ei în privința comisioanelor impuse clineților

E OFICIAL: bancherii s-au înțeles între ei în privința comisioanelor impuse clineților

Nivelul comisioanelor bancare în cazul cardurilor sunt stabilite prin încălcarea legii concurenţei.

"Nivelele acestea sunt stabilite prin încălcarea legii concurenţei şi atunci Consiliul a făcut o analiză a pieţei să vadă cum şi dacă va interveni. Faptul că nu a intervenit până acum nu înseamnă că nu poate interveni", a declarat Georgeta Fotino, şeful Direcţiei Servicii în cadrul Consiliului Concurenţei (CC), la o dezbatere publică organizată de Ministerul Finanţelor Publice pe marginea unui proiect de act normativ privind reducerea plafoanelor de plăti zilnice în numerar şi reducerea comisioanelor interbancare la plăţile electronice.

Dealtfel, a precizat aceasta, proiectul de act normativ al MFP privind reducerea comisioanelor este o variantă de intervenţie.

"Nivelele respective sunt făcute prin înţelegere, prin posibile carteluri. Consiliul are instrumente să intervină şi fără această formă de reglementare, dar, pentru că şi Comisia Europeană a optat pentru un regulament, Consiliul Concurenţei a agreat ca această formă să fie o soluţie, dar s-ar putea să nu fie mai rapidă decât instrumentele de investigaţie ale CC", a subliniat oficialul.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acordurile bancă — comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: