Evenimentul Zilei > Actualitate > E nevoie de 27 de miliarde pentru iminentul război cu China. Apelul disperat al amiralului american
E nevoie de 27 de miliarde pentru iminentul război cu China. Apelul disperat al amiralului american

E nevoie de 27 de miliarde pentru iminentul război cu China. Apelul disperat al amiralului american

Amiralul John Aquilino, nominalizat să preia conducerea Comandamentului Indo-Pacific, a declarat în fața comisiei militare a Senatului că Taiwanul este problema numărul 1 a Beijingului

E nevoie de 27 de miliarde pentru iminentul război cu China. Amenințarea chineză de a invada Taiwanul este gravă și mai aproape decât cred mulți, a avertizat amiralul SUA ales să conducă regiunea indo-Pacifică a Pentagonului.

China consideră că recuperarea Taiwanului este „prioritatea nr. 1”, susține Aquilino.


Jocul periculos al Berlinului cu ISIS. Teroriștii trăiesc liniștiți în Germania


„Părerea mea este că această problemă este mult mai aproape de noi decât crede majoritatea și trebuie să ne asumăm acest lucru”.

E nevoie de 27 de miliarde pentru iminentul război cu China.

Aquilino a declarat că amenințarea este de așa natură încât Statele Unite ar trebui să pună în aplicare planul de 27 miliarde de dolari pentru a spori apărarea SUA în regiune „pe termen scurt și în regim de urgență”.

„Partidul comunist chinez a desfășurat în regiune unele capabilități care sunt concepute pentru a ne ține departe”, a spus el. „Cea mai periculoasă îngrijorare este cea a unei forțe militare trimise împotriva Taiwanului”.


Jocul periculos al Berlinului cu ISIS. Teroriștii trăiesc liniștiți în Germania


Aquilino a refuzat să comenteze propunerea senatorului republican Tom Cotton, un politician care pledează pentru măsuri dure împotriva amenințării chineze, conform căruia Beijingul ar putea să atace Taiwanul încă de anul viitor.

Pierderea Taiwanului ar reprezenta un cataclism pentru sustemul de alianțe al SUA

Aquilino, în prezent șeful flotei americane din Pacific, a subliniat că există două preocupări majore legate de intenția Chinei de a anexa Taiwanul.

În primul rând este vorba de o amenințare pentru comerțul global. În al doilea rând, anexarea ar afecta puternic credibilitatea SUA în fața aliații săi din Asia, Japonia, Coreea de Sud și Filipine.

„Statutul Statelor Unite în fața aliaților și partenerilor noștri este, de asemenea, în joc, dacă avem un conflict în Taiwan”, a conchis el.
Taiwanul s-a despărțit de China în 1949, la sfârșitul războiul civil dintre Koumintang și comuniști. Beijingul comunist nu a renunțat niciodată să revendice de suveranitate asupra insulei, dar alianța dintre Taiwan și SUA a împiedicat până acum o intervenție militară, scrie Le Figaro.

Jocul periculos al Berlinului cu ISIS. Teroriștii trăiesc liniștiți în Germania