Aviaţia israeliană „a fost în măsură să împiedice o tentativă iraniană a forţei al-Quods (unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei) de a lansa un atac din Siria împotriva unor ţinte din nordul Israelului cu drone ucigaşe”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, citat de AFP și preluat de Agerpres.

Forțele de militare din Israel (IDF) au revendicat responsabilitatea pentru atacurile aeriene, spunând că este necesar să zădărnicească mai multe atacuri prin ceea ce a numit drone-kamikaze, un model care nu a fost folosit anterior de forțele iraniene împotriva Israelului.

Spre deosebire de mai multe drone de atac standard, care aruncă rachete către țintele lor, drona-kamikaze acționează ca o rachetă atacând ținta în sine.

Acesta a precizat că raidul israelian a avut loc la Aqraba, la sud-est de Damasc, şi a vizat „mai multe ţinte teroriste şi instalaţii militare aparţinând forţei Al-Quods precum, şi unor miliţii şiite”.

De asemenea, armata israeliană a blocat, joi, o încercare similară de a lansa un atac cu drone, a mai spus purtătorul de cuvânt al armatei, însă nu a oferit detalii.

„Ameninţarea a fost semnificativă şi aceste drone ucigaşe au reuşit să lovească ţinte cu o eficienţă reală”, a spus Jonathan Conricus.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, recunoscând responsabilitatea Israelului pentru atacuri, a declarat pe Twitter: „Repet: Iranul nu are imunitate nicăieri. Forțele noastre funcționează în toate direcțiile împotriva agresiunii iraniene”.

„Pe cel ce se ridică să te omoare, ucide-l tu primul”, a mai spus Netanyahu în tweet-ul său, citând scripturile ebraice.
IDF a dat o declarație la scurt timp după ce agenția de știri a statului sirian SANA a declarat că militarii sirieni au interceptat „ținte ostile” deasupra Damascului.

Zgomotele exploziilor s-au auzit în jurul capitalei siriene, a spus SANA. Locuitorii din Damasc, care au cerut să nu fie identificați din motive de securitate, au declarat pentru CNN sunetele exploziilor par să vină din apropierea aeroportului Damasc.

Canalul de știri al statului sirian al Ikhbaria a difuzat un buletin de știri care a spus că „agresiunea continuă, iar apărarea anti-aeriană sirienă neutralizează țintele ostile din zona de sud.”

Israelul a efectuat sute de lovituri în Siria, de la începutul războiului în această ţară în 2011, cele mai multe vizând ţinte iraniene sau ale grupării şiite proiraniene Hezbollah, potrivit statului evreu.