Potrivit expertului, un studiu făcut recent arată că dacă 90% din populație utilizează corect masca de protecție, transmiterea virusului scade și epidemia dispare, notează antena3.ro. Mai mult, în aer liber, nu există pericol de infectare

  1. Razele ultraviolete ucid virusul, deși dacă stăm la soare, SARS-Cov-2  dispare?

Alexandru Rafila: Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă e pe o suprafață care e expusă acestei radiații ultraviolete.

Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafață. Noi, dacă stăm la soare, nu are nicio legătură, pentru că noi îl transmitem prin picăturile pe care le eliminăm.

  1. Specialiștii au descoperit că vitamina D ajută la combaterea SARS-Cov-2 . Dacă luăm vitamina D, suntem imuni la SARS-Cov-2?

 Alexandru Rafila: Nu suntem imuni la SARS-Cov-2  dacă luăm vitamina D, dar e nevoie să iei vitamina D dacă stai mult în casă.

Pentru vârstnici, spre exemplu, e utilă vitamina D pentru că au stat mult în casă și nu au fost expuși la lumina solară.

Efectul nu e legat de infecția cu SARS-Cov-2 , ci e legat de sinteza vitaminei D și de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitamintele, dacă sunt în concentrație normală, fac ca sistemul imunitar să funcționeze eficient.

  1. Coronavirus cirulă în aer, peste tot, deci este imposibil să ne ferim de el…

Alexandru Rafila: Nu circulă peste tot, eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer.

Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber.

  1. Dacă purtăm toți mască, SARS-Cov-2  o să dispară…

Alexandru Rafila: Acesta nu e chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci  transmiterea scade și epidemia se oprește. 90% e pragul care duce spre scădere.

Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect.

  1. Dacă facem gargară cu sare / bicarbonat, eliminăm virusul din gât și nu mai ajunge în plămâni?

Alexandru Rafila: Virusul nu se multiplică în gât, în primul rând. El e prezent acolo pentru că ai o infecție pulmonară. Cred că mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinți. Acesta e un mare câștig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE